En himmel full av dyr Disippel
Dyr har en plass i skaperverket, men vil de også ha en plass i himmelriket?

 

Tekst: Deborah Selbekk Lunde
Foto: Shutterstock

De fleste mennesker har et forhold til dyr, enten det er godt eller dårlig. Enkelte vokser opp med en frykt for hunder eller slanger, mens andre vokser opp med en katt de ikke ville vært foruten. For mange mennesker er et kjæledyr en stor del av oppveksten, og et fullverdig medlem av familien. Mennesker tar ikke bare med dyr inn i sine hjem, men også inn i sine hjerter. Men vil Gud ta dyr med til himmelen?

Dyr har følelser

Professor Jan Ladewig er forsker på dyrevelferd ved Universitet i København. I en artikkel hos forskning.no slår han fast at dyrenes emosjonelle oppførsel er et utrykk for et rikt følelsesliv og ikke bare et resultat av instinkter og reflekser. Han mener at dyr kan oppleve følelser som glede og kjærlighet.

– Du kan jo spørre en hvilken som helst hundeeier om hunden kan vise glede. Når man spør om den skal gå tur, og den hopper rundt, hva skal vi ellers kalle det? Det er jo ikke bare en refleks. Og det er det samme med katter og delfiner, konstaterer Ladewig.

Forskning slår dermed fast at dyr har både instinkter og følelser, og at de kan bli lei seg, føle glede, sult og nærhet til både mennesker og andre dyr. Men likevel er ikke dyr og mennesker sidestilt. Hva skiller mennesker fra dyrene, og gir Bibelen en garanti for at dyr kommer til himmelen når de dør?

Guds skapninger

Wesley Smith er bioetiker på The Discovery Institute’s Center on Human Exceptionalism i Seattle i USA, og forfatter av boken «A Rat Is a Pig Is a Dog Is a Boy: The Human Cost of the Animal Rights Movement». Han skriver i denne boken at den kjente, kristne forfatteren C.S Lewis også spekulerte i om dyr hadde en skjebne i evigheten i boken «The Problem of Pain». Der foreslo han at i det minste tamme dyr kunne komme inn i Himmelen gjennom relasjonen med mennesket på samme måte som mennesker kommer til Himmelen via relasjonen med Kristus.

Han slo også fast at mennesker er levende skapninger som i likhet med mennesker en dag kommer til å dø. Men ettersom døden ikke var en del av Guds plan til å begynne med, spekulerte Lewis også i hvorvidt Gud også har en redningsplan for dyrene.

  • Hva er konklusjonen? Les hele saken i denne ukens Korsets Seier. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer