Pinsevenner feirer pinse med måte Nærbildet
– Så lenge vi ferier pinsen resten av året er det greit, mener pinseteolog  Tommy Davidson.

 

– Hei! Nå er det bare noen dager igjen til pinse. Hvordan skal du feire høytiden?

– Skal jeg være ærlig, så har jeg har ikke lagt opp til noen voldsom feiring. Jeg har planer om å få malt huset i helgen, og så blir det gudstjeneste på søndag.

– Hva er pinsens budskap fortalt på noen linjer?

– Pinsen bærer i seg et fantastisk budskap. I pinsen erfarer vi oppfyllelsen av 1. Mosebok 12,3 ved at Den Hellige Ånd blir gitt til alle som tror på Jesus Kristus. Her er det ikke noe skille mellom rik eller fattig, kvinne eller mann, ung eller gammel. Som profeten Joel skriver i sitt andre kapittel, ble Den Hellige Ånd utgytt over alle mennesker. Jeg vil og legge til at Den Hellige Ånd synes å bli mer personlig etter pinsedag. I Det gamle testamentet var Ånden gjerne som en vind eller en ild. På pinsedag gis den til hver enkelt, og framstår mer personlig.

Selve merkelappen ‘pinsevenn’ er nok mindre viktig for mange.

– Mange snakker om pinsen som kirkens bursdag?

– Det kan man si at det er, men det kommer litt an på hvordan man definerer kirken. Om man ser kirken som troens folk, er det nok en mer glidende overgang fra Det gamle testamentet. Men man kan argumentere med at Den Hellige Ånds komme markerer starten på en ny epoke, da Ånden er gitt til alle og ikke bare noen få.

– Tror du pinsevenner har et sterkere forhold til pinsehøytiden enn andre kristne?

– Nei, det tror jeg ikke. Min personlig teori er at pinsens budskap har vært så sentralt året gjennom i våre menigheter, at å feire selve høytiden har gått oss litt hus forbi. I en tid hvor den klassiske pinseforkynnelsen er mindre utbredt, kan det være større behov for å feire pinsen.

– Åndens dåp var helt sentralt i forkynnelsen i pinsebevegelsen i tidligere tider, i dag er dette tonet ned i mange sammenhenger. Hvor viktig vil du si en personlig pinseopplevelse er for den troendes liv?

  • Les svaret og resten av artikkelen. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer