Fortvilet pappa mistet barn – møtte Gud, Sønn og Den hellige ånd på hytta Hovedsak
Filmanmeldelse: «The Shack» (Skuret): Forbered deg på å bli utfordret i ditt syn på Gud.

 

Skrevet av Deborah Selbekk Lunde

I disse dager spilles filmen «The Shack» på kinolerret over hele landet. Filmen er basert på den bestselgende boken med samme navn fra 2007. Boken var svært omstridt da den kom, og det er grunn til å tro at filmen vil føre til at debatten på nytt vil blusse opp i kristne miljøer.

Sterk historie

«The Shack» handler om Mack (spilt av Sam Worthington) som lider av depresjon etter at hans datter Missy blir bortført og drept i et forlatt skur midt i skogen i delstaten Oregon i USA. Mack, som allerede hadde et relativt kjølig forhold til Gud før denne hendelsen, har nå fullstendig mistet troen på at Gud er god.

En dag får Mack et mystisk brev i posten hvor han inviteres opp til skuret hvor hans datter ble drept. Brevet er undertegnet «Papa», et kallenavn som Macks kone bruker på Gud.

Filmen tar for seg hva som skjer når Mack reiser opp til skuret og møter ingen ringere enn Den hellige Treenigheten i egen person. Mack tilbringer en helg sammen med Gud (Octavia Spencer), Jesus (Avraham Aviv Alush) og Den hellige ånd (Sumire Matsubara) , og gjennomgår sterke og livsforvandlende opplevelser som hjelper ham å forstå hans datters død og Guds posisjon i verden.

Gud som kvinne 

Octavia Spencer (46) spiller rollen som Gud i filmen «The Shack» som går på kino i Norge i disse dager.

Mack blir overrasket når han forventer å møte en eldre mann med skjegg, men i stedet oppdager at Gud er en varm og spøkefull afro-amerikansk kvinne med en lidenskap for både baking og dansing. Denne overraskelsen blir nok ikke lettere å fordøye når Gud både hører på reggae musikk, soler seg, mangler en tann eller to, og til tider også er litt småfrekk.

Mindre kontroversielt er det nok at Jesus fremstilles som en kjekk, ung mann med skjegg og arabisk utseende, og at Den hellige ånd er en mild og rolig kvinne ved navn Sarayu.

Høy kvalitet

Filmen er et friskt pust hva gjelder kristen filmproduksjon fra Hollywood. Midt i havet av klassikere som «Passion of the Christ» og «Facing the Giants» gir «The Shack» publikum en stor og uventet utfordring; nemlig å åpne opp for at Gud kan være en annen enn den man tror.

LES OGSÅ: Hollywood-kjekkas åpen om troen.

Det er også godt å se at en film med et så tydelig kristent budskap har kjente skuespillernavn som Sam Worthington, Tim McGraw og Octavia Spencer på lønningslisten. Kvaliteten på produksjonen er det heller ingenting å si på, og budsjettet er ikke merkbart lavere enn i filmer som ikke faller under samme kategori.

Manuset er også spennende og godt, og skuespillerpresentasjonene er upåklagelige. Sam Worthington gjør en spesielt god rolle som den deprimerte, men samtidig nysgjerrige Mack som både en sint på Gud og samtidig ønsker å forstå ham (henne?). Den røde tråden i fortellingen bringer det hele sammen, og elementer av både krim og humor gjør «The Shack» til en svært god filmopplevelse som nesten garantert vil vekke følelser hos de fleste, enten den ene eller den andre veien.

Du trenger ikke å ha lest boken for å la deg gripe av denne fortellingen.

Utfordrer og rører

Jeg tror at du kan være uenig i det teologiske i filmen, og samtidig få noe ut av den. Du trenger heller ikke å ha lest boken for å la deg gripe av denne fortellingen, men du må være klar for å kjenne på noen følelser og muligens ta et oppgjør med din forestilling av himmelens og jordens Skaper.

FIKK DU MED DEG DENNE? Skuespiller Andrew Garfield kom til tro mens han forberedte seg til filmrolle. – Jeg forelsket meg i Jesus. 

Hvis du ønsker å se Gud med nye øyne, oppfordres du herved til å ta turen til din lokale kino de nærmeste dagene. Hvis du derimot ikke ønsker å bli utfordret i ditt syn på Gud, er det nok like greit å la være.

Terningkast: 5

 

«The Shack»
Sjanger: Trosbasert drama
Basert på boken «Skuret» av William Paul Young.
Premieredato: 5. mai 2017
Skuespillere: Sam Worthington, Octavia Spencer, Tim McGraw m. fl.
Regi: Stuart Hazeldine
Spilletid: 2t 12m
Produksjonsland: USA
Aldersgrense: 12 år

 

PS! I fredagens papirutgave av Korsets Seier kan du lese hva som skjedde da KS tok med en tilhenger, en håpefull og en skeptiker for å se «The Shack» på kino. 

kommentarer