Ansvarlig redaktør i KS, Anne Gustavsen. Leder
Hvordan kan vi leve med selvkontroll i et skamløst samfunn?

 

Slankemetoder, livsstilsendringstips og mirakelkurer mot fedme, side om side med bilder og oppskrifter på de deiligste fristelser i form av kaker som bugner av kalorier, fett og sukker. Slike dobbeltbudskap kan vi til nød leve med.

Verre er det at vi lever i et samfunn som på den ene siden forakter kristne verdier som renhet, seksuell avholdenhet før ekteskapet, livslang trofasthet, selvkontroll og karakter, mens man på den andre siden forundres over hvorfor voldtekter og overgrep skjer stadig oftere, og hvorfor kvinner kun bedømmes ut fra utseende.

Som mennesker er vi mer enn kropper og vi har andre behov enn seksualiteten.

Vi mates med reklame der kvinner seksualiseres og nedverdiges. Samfunnet oppfordrer unge til å prøve ut alt av lyster og laster, legninger og tabuer uten å føle skam, samtidig undrer man seg over hvorfor de ikke klarer å leve trofast når de etablerer seg med ektefelle og barn. Det er usunt å oppfordre unge til å holde igjen begjæret til man er gift, er samfunnets budskap til konservative kristne. Like fullt forventes det at de skal utvise full selvkontroll når alkoholen herjer i kroppen og visker ut grenser og forståelse av konsekvenser.

Alle lyster og begjær skal leves ut, og likevel skal vi være i stand til å sette på alle bremser når vi har dårligst forutsetninger for å klare det. Samtidig skal den som forgriper seg settes i gapestokken.

Russens herjinger og festkultur er igjen i fokus. Skamløse russelåter med oppfordring til sex med mindreårige har fått politiet og andre til å reagere. Nyhetssaker om russefester med voldtekter er gjengangere i nyhetsbildet på denne tiden av året. Det burde være enkelt å forstå: Hvis man ønsker et samfunn uten voldtekt og kroppsfiksering og hvor et menneskes verdi ikke måles ut fra kroppens plettfrihet, da kan man ikke samtidig oppfordre til en seksualisert ungdomstid der all tale om avholdenhet og kontroll av lystene blir stemplet som fordømmende moralisme.

Bibelens budskap er verken fordømmende eller moraliserende.

Som mennesker er vi mer enn kropper og vi har andre behov enn bare seksualiteten. Vi trenger selv å bli sett som hele mennesker med følelser, tanker og intellekt. Og vi trenger å se andre mennesker slik. En hel ungdomsgenerasjon skriker etter å bli verdsatt slik de er. De trenger å vite om Guds betingelsesløse kjærlighet. Når vi møter andre mennesker, møtes vi ikke bare som kropper, men som individer med identitet, tanker, kreativitet, personlighet og følelser.

Bibelens budskap er verken fordømmende eller moraliserende. Den peker på en bedre vei for alle forhold i livet, også relasjoner. Gud er opptatt av relasjoner, både mellom ham og oss, men også vårt forhold til vår neste. 1 Kor 13,5 sier: «Kjærligheten krenker ikke, søker ikke sitt eget, er ikke oppfarende og gjemmer ikke på det onde.» Det er budskapet vår tids mennesker trenger mest av alt.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg