Ansvarlig redaktør i KS, Anne Gustavsen. Leder
Vi trenger Guds hjelp til å utøve agape-kjærlighet.

 

Mer enn vi liker å innrømme, styres vi av antipatier og sympatier overfor andre. Noen «klikker» vi bra med, andre synes vi er slitsomme og plagsomme, og mer annerledes enn vi føler oss komfortable med. Vi bedømmer mennesker ut ifra ytre inntrykk. Vi tiltrekkes av skjønnhet, frastøtes av annerledeshet. Vi elsker dem som elsker oss. Vi liker dem som gir oss oppmerksomhet. Vi misliker dem som går forbi uten å se vår vei. Vi irriterer oss over de trege, de upålitelige, de som lukter vondt eller som aldri bidrar, bare tar imot.

Det er ikke lett for deg og meg å elske grenseløst, eller ubetinget. Like fullt er det det Gud utfordrer oss til å gjøre.

Der du finner mennesker, finner du også Gud.

Det begynner med at vi er elsket. Av Gud. Ubetinget. Ufortjent. Uansett hvor dårlig vi har oppført oss eller hva vi har sagt eller gjort. Det begynner med at Gud elsket oss først. Så høyt at han ofret sin egen sønn for å redde våre liv og få oss tilbake i hans nærhet. Inspirert av Guds betingelsesløse kjærlighet til meg, kan jeg greie å elske også de jeg ikke liker?

Selv om relasjoner kan være utfordrende iblant, er vi skapt med behov for hverandre. Vi er kalt til å være Guds hender og føtter, og Gud berører ofte våre liv gjennom mennesker rundt oss. Relasjoner er limet i Guds forsamling.

Det kan være utfordrende. For selv om vi er nye skapninger i Kristus, pipler ofte vår menneskelige side ut, og preger våre liv. Vi ønsker å elske andre betingelsesløst, men altfor ofte ender vi opp med å velge komfortsoner og velbehag framfor omtanke og medfølelse.

Vi finner ofte Gud midt i situasjoner og på steder hvor vi kanskje ikke hadde forventet at han var. Steder hvor vi selv unngår å ferdes. Han er på gatehjørner, på sykehus og i fengsler, på barnehjem og i rettssaler. Han befinner seg sammen med alenemødre, foreldreløse, de som har gjort store feiltrinn i livet, og som ikke er så stolte av seg selv.

En slik kjærlighet må være overnaturlig. Vi har menneskelige begrensninger som gjør det umulig å elske når vi ikke liker, eller når vi er skremt eller føler oss ukomfortable. Vi har en ny identitet, og Guds kjærlighet bor ved troen i våre hjerter. På grunn av dette, er vi i stand til å elske det uelskelige, like det vi forakter, og vise kjærlighet der det menneskelig sett ikke er fortjent.

La deg utfordre til å leve litt større enn du kan i deg selv.

Hvor ofte tillater du deg selv å strekke deg utenfor din komfortsone for å rekke ut en hånd til mennesker du ikke liker? Når du tillater deg å omfavne et stort, sjenerøst og åpenhjertig liv, vil du erfare at din evne til å elske er mye større enn du tror.

Jeg ber daglig om å kunne se mennesker slik Gud ser dem og elsker dem. Hvert eneste menneske er dyrebart for Gud. Der du finner mennesker, finner du også Gud. La deg utfordre i dag til å leve litt større enn du tror du kan i deg selv. Stans opp og gi litt tid til noen mennesker du vanligvis ikke tenker at du passer sammen med. Vær villig til å bli brukt av Gud, ikke bare overfor dem du allerede er glad i eller er enig med.

Be Gud om evnen til å elske andre slik han elsker deg, overnaturlig og uten betingelser.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg