Straffer ikke drapsmennene til kristen minister Samfunn
Seks år er gått siden Shahbaz Bhatti ble drept. Fire år er gått siden drapsmennene ble funnet.

 

Tekst: Julie K. Reinertsen

Den katolske minoritetsministeren Shahbaz Bhatti ble skutt og drept 2. mars 2011. Den dagen satt han i bilen på vei fra sin mor til arbeidet i hovedstaden Islamabad i Pakistan da bilen ble pepret med kuler. Sjåføren, som overlevde, kjørte i all hast til sykehuset, men Bhatti døde før de nådde frem.

Før gjerningsmennene forlot årsstedet spredde de i tillegg flygeblader over, og rundt ham, der de kalte Bhatti «en vantro kristen».

Det ble først sagt at drapsmennene var ute etter Bhatti fordi han hadde samlet en komite som skulle gjennomgå blasfemiloven, ifølge Stefanusalliansen. Senere ble det også sagt at Bhatti ble skutt for å ha støttet Asia Bibi; en kvinne som var dømt for blasfemi og som enda sitter i fengsel.

LES MER: – Et folkemord uten reaksjon.

Tok to år å finne mistenkt

To år etter drapet hadde politiet i Pakistan fortsatt ikke funne noen gjerningsmann. Noen måneder senere, i august 2013, kom det frem at en varetektsfengslet islamistisk militant, Hamad Abdi, var skyldig. Sammen med tre kamerater drepte de Bhatti.

Abdi satt den gangen allerede inne for å ha angrepet en sjia-moske, samt for å planlegge angrep på sentrale institusjoner i Islamabad.

ÅPNE DØRER I 2017: Forfølgelsen av kristne øker igjen.

Tør ikke vitne for retten

Retten krever to vitner for å få dømt personene, men utenom broren til eks-ministeren var det bare sjåføren som observerte skuddene. Han er nå ikke tilgjengelig etter at han har søkt om flyktningstatus i Thailand.

Den kristne minoriteten har også blitt spurt om å vitne for Bhatti. Retten makter likevel ikke å finne kristne som er villige til å avgi vitnemål. De er livredde for reprisalier fra muslimske terrorister.

 

kommentarer