Mener kristne tilhører høyresiden Nærbildet
Leder for Oslo Symposium, Bjarte Ystebø, mener kristne har mer til felles med høyresiden av politikken enn venstresiden.

 

Tekst: Deborah Selbekk Lunde
Foto: KS arkiv

– Under åpningstalen i Oslo Symposium sa du følgende: «Tiden er inne til å forlate tanken om at kristenfolket har like mye til felles med begge sider i norsk politikk.» Hva legger du i det?

– Det har vært en utvikling i Arbeiderpartiet som gjør at de ikke lenger bare er sosialdemokrater, men hvor de har blitt veldig opptatt av å stanse kristenfolket. De jobber ikke lenger bare for den tradisjonelle fordelingspolitikken og den sterke staten, som venstresiden ofte har kjempet for, men de har blitt mer opptatt av å bekjempe kristendommen og hindre kristne i å uttrykke seg. Og det er det sistnevnte som jeg mener er mest alvorlig.

– Så du mener kristne bør stemme på politiske partier på høyresiden av norsk politikk?

– Jeg oppfordrer ikke kristne til å stemme høyresiden, men jeg påpeker at høyresiden ikke driver den samme aggressive avkristningen som venstresiden gjør. Jeg er selv aktiv i KrF, og jeg er svært opptatt av hvilken retning KrF velger å gå og hvem de kommer til å samarbeide med. Selv ønsker jeg at KrF skal velge en allianse med høyresiden, og jeg har begrunnet hvorfor.

– Men overdriver du ikke høyresidens kristne moral? Er ikke også høyresiden like mye for abort, aktiv dødshjelp og en liberal ruspolitikk som også strider mot Bibelens verdier?

– Jeg tror ikke det vil komme en verdikonservativ revolusjon fra høyrepartiene. Jeg mener likevel at det er en historisk forskjell på hvilken rolle venstresiden har spilt i avkristningen i forhold til høyresiden, og jeg mener det er en betydelig forskjell i hvordan høyre- og venstresiden ser på trosfrihet og ytringsfrihet.

– På hvilken måte?

– Et eksempel på det er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som før jul ga et tydelig signal til norske skoler om at skolegudstjenester er helt naturlig, mens det under den rødgrønne regjeringen ble gitt det motsatte signalet. I tillegg opplever vi en knebling av…

  • Les hele intervjuet med symposiumslederen. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer