Listhaug og Hareide i ordkrig Kristenliv
Både Frp og KrF forsøkte å vinne kristenstemmer på Oslo Symposium.

 

Av: Deborah Selbekk Lunde og William Fuglset

Både Frps innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og KrF-leder Knut Arild Hareide deltok på den første sesjonen på konferansen Oslo Symposium på fredag, og benyttet anledningen til å angripe hverandres politikk.

Formiddagssesjonen på fredag handlet blant annet om norsk politikk. Og med organisasjonen Kristenfolket som arrangør av konferansen – og mange av deltakerne trygt forankret i kristenkonservative verdier – forsøkte begge politikerne å kapre de frammøttes hjerte i forkant av valget denne høsten.

Sjokkert Listhaug

Sylvi Listhaug var først på talerstolen av de to, og fortalte om hvor sjokkert hun ble av at KrF i det hele tatt ville vurdere forslaget om å innføre et tredje kjønn – et såkalt «hen».

HARD: Sylvi Listhaug kom med mange stikk mot KrF og leder Knut Arild Hareide på Oslo Symposium.

Venstre kom i fjor med forslaget om å innføre en tredje kjønnskategori, og fikk da kun støtte av SV og MDG. I februar meldte imidlertid Arbeiderpartiet at forslaget var et punkt i deres utkast til program for neste stortingsperiode, og KrF-leder Knut Arild Hareide uttalte at KrF ville vurdere forslaget.

– Heldigvis landet de på å avvise forslaget. Men hva blir det neste? spurte hun retorisk.

Listhaug brukte mye tid på å snakke om familieverdier, og hva det betyr for samfunnet. Hun brukte NRK-programmet «Tore på sporet» som eksempel på hvor opptatt mennesker er av sitt opphav, og satte det opp mot venstresidens progressive politikk som vil frata barn muligheten til å vite hvem sine biologiske foreldre er.

Samtidig brukte hun anledningen til å kritisere Knut Arild Hareides deltakelse i Pride-paraden i etterkant av Orlando-massakren i fjor sommer, der en bevæpnet mann drepte 49 personer og såret 53 på en nattklubb for homofile i Florida.

– Du trenger ikke å gå i Pride-paraden for å vise at du er imot grusomme drap mot homofile, ga hun beskjed om til KrF-lederen.

Hareide slo tilbake

Da Knut Arild Hareide entret talerstolen senere i sesjonen, slo han tilbake mot Frp-statsråden. Han listet opp en rekke saker der Frp har tatt standpunkter som konservative kristne vil være uenig i: Søndagsåpne butikker, flyktningkrisen, tvillingaborter, aktiv dødshjelp og nei til kontantstøtte.

– En av sakene som opprører meg mest, er ja til tvillingabort. Det er ingen skam å snu, er mitt budskap i den saken, sa Hareide – til betydelig mindre applaus enn hva Listhaug hadde fått tidligere på dagen.

MOTSVAR: Knut Arild Hareide kom med motsvar mot Listhaug.

Han svarte også på Listhaugs kritikk for Pride-deltakelsen.

– 49 personer hadde blitt drept i Florida. Jeg stilte opp for menneskeverdet, og sa at jeg ikke aksepterte at folk blir drept på grunn av sin legning, poengterte han.

700 deltakere

Organisasjonen Kristenfolket, med Norge Idag-redaktør Bjarte Ystebø i spissen, arrangerer Oslo Symposium for fjerde året på rad. Årets konferanse har samlet om lag 700 deltakere.

På talerstolen finnes en rekke personer fra både inn- og utland, som Mosab Hassan Yousef – sønnen av Hamas-lederen Hassan Yousef, som har tatt avstand fra farens organisasjon og jobbet for israelsk etterretning – og den tidligere amerikanske presidentkandidaten Mike Huckabee.

Les mer om konferansen i neste ukes papirutgave av Korsets Seier. 

kommentarer