Kristen palestiner vant arabisk «Idol» Kultur
Arabere fra hele Midtøsten stemte frem kristen palestiner som vinneren. 

 

Tekst: Deborah Selbekk Lunde
Foto: Skjermdump YouTube 

Folkefest

Jubelen brøt løs på Vestbredden og Gazastripen da det lørdag ble kjent at palestinske Yacoub Shaheen vant den prestisjetunge sangkonkurransen «Arab Idol». Hundrevis av palestinere samlet seg i Betlehem for å feire da det ble klart at den kristne 23-åringen gikk av med seieren i det som er den arabiske utgaven av den verdenskjente sangkonkurransen. Sangkonkurransen blir sett av omlag 120 millioner mennesker i Den arabiske verden, og er ifølge Bernard Smith fra TV-stasjonen Al Jazeera det mest populære TV-programmet i hele Midtøsten og Nord-Afrika. Sangkonkurransen spilles inn i Libanon, og tiltrekker seg sangfugler fra et titalls land.

 Jeg takker Gud og alle de menneskene som støttet meg, stemte på meg og trodde på meg.

Tydelig holdning 

Da seieren var et faktum sa en gråtkvalt og overlykkelig Shaheen følgende til Al Jazeera:

– Jeg kan ikke beskrive hvor lykkelig jeg er. (…) Jeg takker Gud og alle de menneskene som støttet meg, stemte på meg og trodde på meg.

Shaheen tilhører den syriske minoriteten i regionen, og har flere ganger brukt oppmerksomheten han har fått i forbindelse med «Arab Idol» til å løfte frem folkemord på kristne. Han har blant annet rettet søkelyset mot folkemordet på kristne i Tyrkia i 1915. Shaheen er også tydelig på sin palestinske identitet, og feiret seieren blant annet ved å synge en patriotisk sang og veive det palestinske flagget.

Denzel Washington: – Sett Gud først i alt du gjør.

Kristen tro 

Shaheen er født og oppvokst i Betlehem sør for Jerusalem. Shaheen er bekjennende kristen, og har gjennom hele oppveksten tilhørt den syrisk-ortodokse kirken i hjembyen. Selv takker han alle timene med kirkesang for sangstemmen som lørdag gjorde han til vinner av den store konkurransen. Shaheens mor, Norma Shaheen, takket menneskene i hjembyen da resultatet av konkurransen ble klart.

Vi er så glade og så stolte av ham.

– Vi er så glade og så stolte av ham. Yacoub vant på grunn av sin stemme, sin utdannelse, hans gode manerer og på grunn av sin kjærlighet for sitt folk, Betlehem og Palestina, sa hun.

I år var fire av de 25 deltagerne i konkurransen palestinere. Det er det høyeste antallet palestinske deltagere som konkurransen har hatt de siste fire årene.

kommentarer