Drapsbølge mot kristne på Sinai Samfunn
Minst kristne 118 familier har de siste dagene flyktet fra El-Arish. Den egyptiske byen ligger bare noen mil vest for Gaza. 

 

Seks kristne er skutt og drept i Egypt på mindre enn en måned, melder International Christian Concern.

– De som har forutsett en ny bølge av forfølgelse mot våre koptiske trossøsken ser ut til å få rett, mener Bjørn Hansen, tidligere redaktør av Ropet fra Øst, nåværende magasinet Stefanus.

– Dette brutale angrepet kommer bare dager etter at islamistiske grupper på Sinai-halvøya som har tilknytning til terrororganisasjonen IS har lovt å utrydde den kristne minoriteten i Egypt. Egyptiske kristne skal i følge disse ekstremistiske gruppene ha kristne som sitt favoritt mål.

LES MER: Millioner ser kristent TV-program i Midtøsten.

Mange attentater mot kristne i 2017 

I følge fader Youssef Sobhy, en prest i den koptiske ortodokse Mar Girgis kirken i El Arish, angrep tre maskerte menn Saad Hakim Hanna og hans sønn Medhat i deres hjem ved 22.00-tiden den 22.februar. Mennene hadde banket på døren. Medhat åpnet. Mennene skjøt faren i hodet. Deretter ble huset påtent og Medhat ble brent levende.

Det er ikke første gang en slik grufull hendelse finner sted i El Arish i 2017.

  • 30. januar i år ble en kristen forretningsmann ved navn Wael Youssed Meland skutt og drept i grønnsaksbutikken hans. Drapsmennene forsynte seg med potetgull og brus mens Melands kone og barn var vitne til det hele.
  • 12. februar ble en koptisk veterinær ved navn Bahgat William Zkhar skutt og drept i sin bil. En dag senere, ble en annen kopter, Adel Shawky, skutt i hodet av maskerte menn i det samme området. Han døde på stedet.
  • 16. februar ble en koptisk lærer ved navn Gamal Tawfiq skutt ned og drept av maskete menn. Hans kone forteller at de maskerte mennene ropte og spurte om dette var Gamal, og da han svarte bekreftende på dette, ble han skutt.

Angrepene, særlig på Sinai, begynte etter at Hosni Mubaraks regime ble veltet i 2011. Militante islamister har fått eit sterkt fotfeste i denne delen av Sinai.

De fleste kristne i Egypt støtta – sammen med mange muslimer – hæren då hæren tok makten fra den islamistiske presidenten Mohammed Morsi i 2013. Det har ført til flere islamistiske angrep på kristne.

De er livredde for volden og terroristenes brutalitet.

Flykter over Suez

Masseflukten av kristne fra El-Arish er i dag på femte døgnet.

Minst 118 familier har de siste dagene flyktet fra byen og omkringliggende områder. Totalt har rundt 450 koptere ankommet Ismailiya ved Suez-kanalen, opplyser en representant for minoriteten i byen.

Sårbare på Sinai

Mange aktivister sier forflytningen er et klart tegn på at regjeringen ikke makter å beskytte den sårbare minoriteten i Sinai. Ørkenområdet har vært åsted for gjentatte angrep fra ytterliggående jihadister mot sikkerhetsstyrker de siste årene.

– De er utslitte og har akutt behov for mat og barneklær, sier presten Nabil Shukrallah

Han er med å ivareta de nyankomne kopterne i byen Ismailiya, som ligger på grensen mellom det afrikanske fastlandet og Sinai-halvøya.

– De er livredde for volden og terroristenes brutalitet, tilføyer han.

Før folkeoppstanden i Egypt i 2011 bodde rundt 5.000 kristne i det nordlige Sinai. Tallet har siden krympet til færre enn 1.000, ifølge prester og innbyggere.

 

kommentarer