Skulle bare prøve ecstasy én gang  Reportasjen
Én eneste pille dro Sylvia Rølleid (39) ut i rushelvetet. Nå forteller hun hjembyen hvordan Jesus har gjort henne fri. 

 

Holmestrand kirke, torsdag 9. februar. Snøen laver ned utenfor den over 300 år gamle hvite Y-kirken i sentrum. De høye kirkedørene er åpne, og inne har nesten hundre personer samlet seg for å ta imot kveldens spesielle gjest. Mange kjenner henne fra lang tid tilbake, for det var her i Holmestrand hun vokste opp.

Det var også her alt gikk galt.

Andre har blitt kjent med henne i senere tid, etter at alt snudde. I kveld sitter de, i de hvite kirkebenkene, og ser på henne med forventning.

Dette skal jeg bare prøve én gang, aldri mer.

Ville bli astronaut

– Jeg skulle bli astronaut eller advokat, ikke rusmisbruker, sier Sylvia Rølleid og ler litt.

Hun står foran alterringen med mikrofonen i hånden. Hun er ikledd jeans og en blå ullgenser, og det lange, brune håret hviler på skuldrene hennes. Med seg har hun en gjeng fra Evangeliesenteret; flere beboere, hvorav to av dem også deler sine historier i kveld, Sentermusikken, bestyrer ved Østerbo Evangeliesenter, Kjetil Sterri-Mørch, og daglig leder i Evangeliesenteret, Trond Palmgren Eriksen.

– Det er veldig spesielt for meg å stå her i dag, for Holmestrand er hjembyen min, sier hun.

I de rolige, landlige omgivelsene i Hillestad vokste Sylvia opp sammen med mor, stefar og to søsken. Faren var rusmisbruker, noe som gjorde at hun tidlig tok et standpunkt om å aldri prøve rus.

– Men da ungdommene i Holmestrand begynte å bytte ut helgefylla med narkotika, ble jeg nysgjerrig, sier Sylvia.

Hektet med en gang

I september 1999 kjøpte hun seg sin første ecstasy. Hun bodde da i Hvittingfoss sammen med datteren, Ina. Ina hadde nettopp begynt på skolen og Sylvia jobbet på IKEA. Hun var det hun kaller et oppegående menneske. Så kom likevel denne kvelden, da alt skulle ta en brå og uventet vending.

– Jeg var sammen med søsteren min og to venninner. Jeg sto med ecstasy-pillen i hånden og sa: «Dette skal jeg bare prøve én gang, aldri mer.»

Det var ordene til en som ikke ennå hadde smakt rusens kraft.

  • Det var innledningen. Les om ruskampen, Jesus og hvordan gamle venner opplever Sylvias nye liv. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

 

kommentarer