Mange kristne er ikke klar over at de har mottatt en gave Hovedsak
Studentpastor Bente Sandtorp undrer seg på om Gud kjenner sorg. 

 

FORFATTER: Bente Sandtorp, studentpastor/-veileder ved Høyskolen for teologi og ledelse.

Julen, en tid med et stort fokus på gaver, er tilbakelagt for denne gang. Jeg liker gleden ved å gi bort og jeg gru-gleder meg til at gavene skal åpnes.

Hvordan blir reaksjonen hos mottakeren?

Blir de begeistret, glade, skuffet, overrasket?

Jeg får alltid en boblende glede inni meg når jeg ser et barns ansikt fylles av et stort smil og jeg hører «se hva jeg har fått»! Det er et godt tegn på at gaven blir satt pris på! Hvis jeg i tillegg finner gaven i bruk noen dager senere, er det enda et bevis på at gaven gledet.

SANTORP: Kristne må åpne sine hjem.

Ånden deler ut gaver

I 1. Korinterbrev kapittel 12 leser vi at Ånden «deler ut sine gaver til hver enkelt slik han vil».  Det er ikke småtteri til gaver! De er så verdifulle at man nesten blir svimmel av å tenke på det.

De inneholder alt fra evner til å formidle overnaturlig kraft til å ha lidenskap for å hjelpe andre mennesker til å være dyktig til å utføre praktiske oppgaver. Det er gaver som setter en i stand til å formidle visdom og kunnskap direkte fra selveste Skaperen. Gaver som gir evne til å ha en sterk tillit til Gud. Gaver som gir evner til å formidle guddommelig kraft til helbredelse. Hvem vil ikke ønske at de kan få være med på å gjøre folk friske?

Andre gaver inneholder tro til at det umulige kan skje i Guds navn og handle ut i fra det. Andre gaver gjør folk i stand til å fortelle om hva som kommer til å skje i framtiden. Her er det ikke snakk om tarotkort, men å formidle informasjon fra han som virkelig kjenner framtiden. Andre gaver gir mottakeren en stor glede ved å hjelpe andre eller myndighet til å lede andre. Det finnes flere, ånden har mange gaver!

De har ikke oppdaget Guds rikes dype sannhet, at vi er gitt til hverandre i fellesskapet.

Uåpnede gaver

Alle disse verdifulle gavene deler Ånden ut til enkeltpersoner i menighetsfellesskapet for at de skal brukes i fellesskapet.

1 Kor 12,18–20: «Men nå har Gud gitt hvert enkelt lem sin plass på kroppen slik han ville det. Hvis det hele var én kroppsdel, hvor ble det da av kroppen? Men nå er det mange kroppsdeler, men bare én kropp».

Jeg har en sterk mistanke om at det av ulike årsaker ligger svært mange verdifulle gaver fra Ånden uåpnet.

Mange kristne er ikke klar over at de har mottatt en gave. Da er det umulig å åpne den! Det mangler praktisk undervisning og veiledning i forhold til hvordan man kvitterer ut gavepakken som mottatt og begynner å bruke den.

SANDTORP: Blendet av kristne stjerner.

Fellesskapet

Andre kristne lever sitt eget selvstendige liv. Fellesskapet har ikke prioritet. De har ikke oppdaget Guds rikes dype sannhet, at vi er gitt til hverandre i fellesskapet. «Men nå har Gud gitt hvert enkelt lem sin plass på kroppen slik han ville det». Uten tilhørighet på en kropp har man ikke et fellesskap å bruke gavene sine i. Det blir i beste fall et ensidig solospill.

I noen menigheter er det ikke rom for at den enkelte får tjene med sin gave. Det er sentralstyrt. Det er noen som alltid kjører showet. En stor del av menigheten er tilskuere. Gavene blir aldri åpnet for de er ikke ønsket av lederskapet. «Hvis det hele var én kroppsdel, hvor ble det da av kroppen?»

SANDTORP: Disse er også i Guds tjeneste.

Sjenerøs

Gud er sjenerøs! Han deler ut gaver til oss. Gaver som gjør at vi, i samarbeid med den levende Gud, kan få formidle en hilsen eller en kjærlighetshandling til mennesker fra deres elskede Far. Gaver som vi får betjene fellesskapet med. Gaver som gjør at mennesker kan få erfare en smakebit av Guds rike. Det er ikke gaver fra «billigkroken». Det er gaver med høy verdi, gitt av nåde, fordi han elsker oss og han elsker menigheten, sin kropp!

Jeg lurer på om Gud kjenner på en sorg over alle uåpnede, ubrukte, eller lite brukte gaver? Jeg tror det! Jeg tror Gud lengter etter å se kroppen sin, alle lemmene, i full aktivitet. Jeg tror Gud venter på å få se oss med en barnslig begeistring, et smil i ansiktet og med en ydmyk stolthet i full aktivitet med å bruke gavene han har gitt oss!

 

kommentarer