– Jeg ville ikke invitert Graham Hovedsak

 

* Oslo-menigheter sier nei, inkludert Filadelfiakirken.
* Flere komiteledere trekker seg.
* De gjenværende har akkurat avholdt et ekstraordinært møte.

 

– Det er alltid et problem når sentrale kristenledere opptrer partipolitisk, sier Hans Aage Gravaas, generalsekretær i Stefanusalliansen til organiasasjonens egen nettside.

Kristenledere og politikere fra KrF, Høyre og Frp har gått sammen om å invitere Billy Grahams sønn, Franklin (bildet) til Norge i november i forbindelse med en evangelisk storsatsing i hovedstadens sentrumsarena ved navn «Festival of Hope».

BAKGRUNN: «Uansett hvem som hadde blitt valgt som president, ville han bedt for presidenten,» sier Sten Sørensen. 

Ikke helt som Billy

Gravaas ville ikke invitert Franklin Graham. Han mener den amerikanske verdensevangelisten opptrådte uklokt i sin støtte til Donald Trump. I tillegg hevder han at sønnen ikke har samme gjennomslagskraft som faren.

– Trump bidrar til sterk polarisering mellom mennesker. Hans innsettelsestale var preget av mange «ismer»: Usunn nasjonalisme, proteksjonisme, isolasjonisme, blendahvit etnosentrisme og mest av alt; ekstrem optimisme og populisme. Det han har vist av kvinneforakt og disrespekt for andre nasjoner og religioner finner jeg også høyst problematisk.

På spørsmål om hvorvidt han ikke burde skille på evangelistgjerningen og politisk syn, mener Gravaas det blir vanskelig «å skille snørr og bart når situasjonen er blitt så tilspisset».

Artikkelen fortsetter under bildet. 

I SAMTALE: Tidligere president Barack Obama er her i samtale med den 97 år verdensevangelisten gamle Billy Graham.

Flere komiteledere har trukket seg

– Jeg har forståelse for at blant andre Arnfinn Løyning (pastor og tidligere synodeformann i Den Evangelisk-Lutherske Frikirke, red. anm.) har valgt å trekke seg fra arrangementskomiteen. Sett fra Norge er det vanskelig å identifisere seg med livsførselen og mye av det Donald Trump står for, sier Sten Sørensen, til Fædrelandsvennen (lenke til samarbeidsavisen Aftenposten.

Tre kjente kristenledere føler ikke lenger de kunne stå som medarrangører av Graham-kampanjen.

I tillegg til Arnfinn Løyning, har Hermund Haaland i den kristne tankesmien Skaperkraft og Svein Granerud i Normisjon trukket seg fra hovedkomiteen.

For oss som lokalmenighet var det ikke naturlig.

Oslo-menigheter sier nei

Nå forteller prestene og pastorene i de tre toneangivende, evangelikale menighetene i Oslo – Filadelfiakirken, Storsalen og Oslo misjonskirke Betlehem – at de har svart nei til å engasjere seg i evangeliseringskampanjen.

Kritikken til Vegard Husby i Storsalen handler om «manglende involvering av kristne ledere og menigheter i Oslo i startfasen, overstyring fra Graham-organisasjonen i USA og Franklin Grahams «politiske uttalelser», ifølge Vårt Land.

Andreas Hegertun, pastor i Filadelfiakirken i Oslo, ønsker ikke å utdype sin begrunnelse til vl.no utover å si at…

– Jeg heier på alle som vil forkynne om Jesus Kristus. For oss som lokalmenighet var det ikke naturlig å stå som innbyder til denne kampanjen.

Denne aksjonen er født i bønn og har vært ønsket av mange i flere år.

– Beklagelig

SIER NEI: Andreas Hegertun, pastor i Filadelfiakirken, Oslo

At flere ledere har trukket seg førte til at komiteen for Graham-invitasjonen innkalte til et ekstra møte. De gjenværende lederne har i den forbindelse kommet med en uttalelse.

«Det er beklagelig at noen kristne ledere ikke finner å kunne være med i aksjonen, men vi respekterer deres avgjørelse. Denne aksjonen er født i bønn og har vært ønsket av mange i flere år. I takknemlighet for hva Billy Graham Evangelistic Assosiation har betydd for Norge ved tidligere besøk, ser vi denne gangen fram til å ha besøk av Franklin Graham. Han har i de senere år hatt lignende aksjoner i flere europeiske storbyer med det resultat at mange har blitt frelst og lagt til de lokale kirker og menigheter,» skriver de i en pressemelding.

Ledergruppen bekrefter at aksjonen gjennomføres som planlagt, og kommer derfor til å arbeide med fullt trykk for å legge til rette for en vellykket aksjon i november. Det er ledergruppens overbevisning at dette vil bli til velsignelse for mange og bety mye for vår nasjon.

Den gjenværende

Komiteen hadde i utgangspunktet over 20 medlemmer. Pinselederne Sigmund Kristoffersen, Anne Christiansen, Gunnar Jeppestøl er blant dem.

Kristne ledere eller politikere som Elin Fagerbakke,  Asbjørn Simonnes, Håkon Fagervik, Øyvind Åsland, Erik Furnes,  Leif S. Jacobsen, Andreas Nordli, Hans Fredrik Grøvan, Svein Harberg, Ketil Solvik–Olsen, Per Sævik, Ole Kristian Iglebæk, Svein E. Andersen, Alv Magnus, Jan-Erik Børrestad og Sten Sørensen er også med i hovedkomiteen.

 

 

kommentarer