Trygg framfor kul Hovedsak
Vi må ikke være så opptatt av å være en hipp menighet at vi glemmer hva som er viktigst.

 

Botn-AlexanderNETT

FORFATTER: Alexander Botn, ungdomspastor i Pinsekirka Filadelfia Ålesund

Fra en konferanse i USA som handlet om kirkevekst, hørte jeg en pastor snakke om at de aller fleste kirker er bare noen få endringer unna stor vekst.  Tanken fanget meg og jeg ble gående rundt å fundere over hva våre endringer kunne være, som ville gi stor vekst i vårt ungdomsarbeid og i kirken ellers.

I fjor satt jeg i en lengre samtale med en kirkeplanter som har plantet flere forsamlinger i Tyskland de siste årene. Sommeren 2016 hadde de hatt konferanse med over 3.000 mennesker til stede, og de så vekst i mange forsamlinger samtidig. Jeg gravde etter nøkkelen: «Hva er det som har gitt dere så stor vekst?»

Trygge ungdommer tilber Gud i frihet og slår seg løs.

Jeg så etter nye metoder og håpet på et tøft svar jeg ikke hadde tenkt på før. Han svarte umiddelbart: «Vi er blitt knallgode på å skape trygghet! Det er vår nummer én. For oss er det viktigere enn gaver og karisma – at man er en leder som skaper trygghet.»

Først tenkte jeg: «Trygghet? For et kjedelig svar!» Men etterhvert har jeg forstått: «Trygghet? For en viktig nøkkel!»

Komme hjem

Når jeg tenker tilbake til året jeg bodde i Australia og var en del av Hillsong Church, er det lett å tenke tilbake til heftige møter med trøkk i og tusener til stede. Det florerte av kule måter å gjøre ting på som vi gjerne ønsker å kopiere i Norge, men om jeg tenker grundigere etter, var det overhodet ikke grunne, kule metoder som gjorde kirken så spesiell.

Jeg var i et miljø som oste av trygghet. Jeg følte meg hjemme i gjestfriheten, fikk muligheter og ble utfordret av sunne ledere rundt meg, fikk venner og når hovedpastor Brian Houston prekte, var det litt som om far i huset sto på scenen.

BOTN: Å frata unge gudsopplevelser

WOW-Effekt

Da jeg kom hjem fra bibelskole i Australia i 2009 og startet som ungdomspastor i Ålesund, var drømmen å bygge noe som minnet om det jeg hadde sett. Noe stort og tøft som folk kunne si «wow» til.

Litt lenger ned i gata ser jeg at det som skaper et ungdomsarbeid man sier «wow» til, er trygghet! Trygge ungdommer tilber Gud i frihet og slår seg løs. De er frimodige, tjenestevillige, gjestfrie og skaper et attraktivt og inkluderende miljø. Et miljø som er kult framfor trygt er et vanskelig miljø for nye ungdommer å komme inn i.

Bortforklaringer

Når man er ungdomspastor blir det en vane å stadig vekk invitere unge mennesker til møter, leirer og eventer, og jeg har hørt flere unnskyldninger til å sitte hjemme enn jeg klarer å telle. Svaret blir fort et spørsmål om trygghet.

Det typiske svaret er «kanskje», og da ligger det svært ofte implisitt i svaret at «jeg har egentlig veldig lyst, men jeg må se om det er andre jeg kjenner som også skal».

ALEKSANDER BOTN: Flau over søndagsmøtet? 

Trygge ledere

Vi må bli gode på å skape trygghet i kirkene våre. Å ha trygge ledere som er mer opptatt av den som kommer inn døren enn av hvor mange som kommer inn døren, er en god start. Og når noen som er litt utrygg kommer inn døren, er det viktig å ikke gi slipp på dem. Jeg har lært at å være trygg handler ikke om å aldri skape kleine samtaler. Å være trygg handler om å ikke bry seg så mye om at samtalen er klein.

Man klarer å skape et inntrykk av å være kul ganske lett, men å skape trygghet krever mye mer. Det krever at vi er genuint interesserte og har tid.

Nyttårsforsett

Mitt nyttårsforsett er å være en leder folk føler seg trygg rundt, framfor å være en leder folk synes er kul.

Kanskje kan det være ditt nyttårsforsett å skape Norges tryggeste miljø rundt deg der du er. Skap den tryggeste kirken å være ny i. Det tror jeg kan bære mye frukt i 2017.

 

kommentarer