Kristne lar seg kneble Reportasjen

Forskning viser at nordmenn unngår å ytre kontroversielle meninger. Arbeidssøker Anders (30) vurderer å slette spor av kristen tro fra cv-en. 

 

Anders-LidNETT

YTRINGSFRYKT: Siden siste gjennomgang av ytringsfriheten i 1999, har en rekke hendelser og mer dyptgripende utviklingstrekk påvirket vilkårene for ytringsfrihet i Norge. Anders (30) kjenner seg igjen.

Fulltid i Ungdom i Oppdrag i flere år. Kommunestyrerepresentant for KrF. Styreleder for Norkirken i Kongsberg. Jobbsøker Anders  (30) har lang fartstid i kristen tjeneste.

Nå sitter han hjemme foran pc-en og flikker på cv-en sin. For et halvt år siden mistet han jobben i et oljeteknologifirma.

At han har økonomisk utdanning og fersk erfaring fra et oljeteknologifirma, er greit nok. Men det er ikke det han tenker på. Det er kristensporene. Det er bekymringen for at arbeidsgivere skal lukte kristenmannsblod.

– Jeg dro på DTS for å se om Jesus kunne snu opp ned på livet mitt, og det kunne han. Men hvordan det tar seg ut på cv-en, er en annen sak.

Anders vurderer å fjerne de to årene fra Ungdom i Oppdrag fra cv-en ved å la det stå tomt.

– Da vil arbeidsgiveren tenke at jeg levde som boms, men kanskje det er bedre. Samtidig vegrer jeg meg litt for å gjøre det. Det føles liksom litt feil også.

Pressede grupper

En ny, omfattende forskningsrapport – «Status for ytringsfriheten i Norge» – bekrefter bekymringene til Anders. Kun i overkant av 8 prosent av …

Jeg sitter med en følelse av at arbeidsgiveren, i hvert fall i noen tilfeller, er usikker på hva en kristen tilfører arbeidsmiljøet. Hvordan vil han fungere sosialt i gjengen? Vil han være utilpass? Vil han gjøre oss utilpass? Vil det være ubehagelig å ha en kristen med på julebordet eller fredagspilsen? Vil han drepe gleden og moroa med skyldfølelse og fromhet?

  • Det var innledningen. Les ukens reportasje. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer