Menneskefikseren Samtalen
Drivkraften til Stein Ingve Håland (42) var å bli best.  Nå lever han for å gjøre andre gode.

 

Tekst: Rakel Berntzen
Foto: Thomas Leikvoll

Han legger hånden på brystet når han uttaler ordene:

– Jeg bare elsker å se andre mennesker blomstre.

– Det er dette som er drivkraften min; hvorfor jeg lever, forklarer Stein Ingve Håland, leadpastor i Intro vest. Den store hånden hviler fortsatt over hjertet.

Bak fasaden

Og nettopp slik håper han at han vil bli husket, både som familiemann, lærer og pastor, selv om han tviler på at andre ville ha beskrevet ham slik som yngre.

– Før handlet alt om å være best. Det var dette som var drivkraften min. Livet var en eneste stor konkurranse, der jeg måtte hevde meg, og kanskje til og med heve meg over andre for å være god nok.

Han beskriver seg selv som en snill og god gutt, men det fantes sider som ikke alle så:

– Når man lever for å være best, blir man stolt. Jeg var stolt så lenge jeg mestret, men ble usikker hvis jeg mislyktes – og kanskje er dette bare to sider av samme sak, forklarer Stein Ingve, eller «Steini», som de fleste kaller ham.

Jeg synes det er kjekt at folk liker meg.

Vendepunktet

Lenestolen han sitter i virker liten, der han tar imot Korsets Seier på et kontor i Intros lokaler i Stavanger. Det er ikke det at han er så mye større enn menn flest. Stein Ingve Håland tar likevel opp plass. Ikke på en brautende måte. Han fyller rommet med noe annet. Med tilstedeværelse. Og tilfredshet. Han virker merkelig frampå, til tross for at han akkurat nå sitter bakoverlent med hendene bak hodet.

Konkurranseinstinktet, det har Stein Ingve fortsatt intakt, det vet alle som kjenner ham, men ifølge ham selv har dette nå fått et positivt fortegn.

– Det som var min svakhet har Gud snudd til en styrke. Om noen er bedre enn meg nå, i liv eller tjeneste, applauderer jeg det av hele hjertet, sier han.

– Hva er annerledes?

– Jeg tror forskjellen ligger i at jeg ble trygg på at Jesus elsker meg. Dette stikker dypt i meg. Jeg har fremdeles lyst til å gjøre mitt beste, og tror at dette ærer Gud, men nå gjør jeg det med Guds nåde som fundament. Min identitet ligger ikke lenger i hva jeg gjør, men hvem jeg er. Jeg er han som Jesus elsker.

Først i voksen alder

Han har ikke gått den typiske karriereveien i norsk pinsesammenheng. Det er ikke mer enn ni år siden han ble klar over at det var pastor han ville bli.

– Da jeg vokste opp, kunne jeg ikke se meg selv i den boksen som jeg trodde en pastor måtte passe inn i. Jeg har alltid vært en livsnyter; glad i idrett og festligheter, og slik trodde jeg ikke at en pastor kunne være.

I dag vet Stein Ingve at dette var en misforstått oppfatning. Mye falt på plass da han innså at han kunne bygge kirke med den han er, der han er, uansett hva hans rolle måtte være. I 15 år jobbet han fulltid som lærer i ungdomsskolen, og kanskje var dette den beste forberedelsen han kunne få for pastortjenesten?

– Som kristen er min fremste oppgave å gjøre disipler for Jesus Kristus. Dette gjør jeg, uansett hvilken tittel jeg bærer. Slik jeg ser det, tjente jeg Gud like mye som lærer på fulltid, som jeg nå gjør som pastor.

Jeg er en følsom mann.

«Tomaten light»

Det var som lærer at Stein Ingve lærte å kommunisere med unge mennesker. Da han selv gikk på skolen, fikk han raskt kallenavnet «tomaten light». Om han skulle lese høyt foran klassen ble han rød som en tomat – bare ikke fullt så rød som han som ble kalt «tomaten».

Pedagogiske grep er ikke det eneste han tar med seg inn i pastortjenesten. I klasserommet oppdaget han at hvis han kunne gi andre tro på at de kunne klare noe, at de hadde det som trengtes for å lykkes, fikk de som regel også rett i det. Dermed fikk han se elever gå fra karakter 2 til 5 i matematikk. Oppskriften var enkel; oppmuntring.

– Jeg antar at jeg har stor tro på mennesker, nok til å gi dem tillit. I tillegg forsøker jeg å skape et miljø der det er lett å være seg selv, forklarer han.

Dette er hans velprøvde oppskrift for å skape et miljø med høy trivselsfaktor, der det ikke bare er lett å feile, men også lett å blomstre.

– Med relasjonell kapital og mye oppmuntring i bunnen, kan jeg også være tydelig når det kreves. Det er heller aldri feil å være viselig med hvordan man legger noe fram, sier han.

Den komplekse rollen

I dag er Stein Ingve glad for at han ikke ble pastor tidligere…

  • Det var innledningen. Les artikkelen. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg