Ditt fokus blir din realitet Hovedsak
Start det nye året med rett innstilling.

 

Hansen Stine Wikanes

FORFATTER: Stine Wikanes Hansen, pastor i Filadelfia, Arendal.

Det var en gang en bonde som var så oppgitt over og lei av gården sin at han bestemte seg for å selge den. Han fikk en eiendomsmegler til å se over gården og lage en salgsannonse, og før annonsen skulle settes i avisen, ringte megleren for å få den godkjent.

Annonsen fortalte om en flott beliggenhet, et godt ivaretatt hus, robuste låver, frodige enger, en vakker dam, god jord og en fantastisk utsikt.

Bonden hørte nøye etter, og sa: «Les det der for meg en gang til, sakte».

Megleren leste annonsen for ham igjen, før bonden sa: «Nei, ikke sett inn den annonsen der. Jeg har forandret mening. Jeg har alltid hatt lyst på et sted som det du beskriver der. Jeg skal ikke selge!»

Jeg lurer på hva som er ditt fokus.

Uviktige feil

Denne bonden så plutselig det han hadde med nye øyne. De tingene han var oppgitt over og sliten av på gården hadde tatt hele hans fokus, så han klarte ikke å glede seg over alt det fantastiske han hadde rundt seg.

Noen har sagt at «ditt fokus bestemmer din realitet», og jeg lurer på hva som er ditt fokus, og som dermed mest sannsynlig blir din realitet, i 2017?

Hvis vårt fokus stadig er på alle småting som ikke er bra nok, eller på uviktige feil eller mangler, da vil vi kanskje ende opp med å miste noe vi egentlig var ment å være takknemlig for?

Hvis vårt fokus, som enkeltmennesker, som menigheter, som medmennesker og som medier, som oftest handler om å finne det som ikke fungerer og peke på alt som er galt, hva vil vi da kunne gå glipp av?

WIKANES HANSEN: Velsignelser på første rad.

Oppmerksomhetens krig

En av de få tingene vi alltid kan ha kontroll over, er vårt fokus, og når jeg leser om Jesus er hans evne til å rette fokuset på sitt oppdrag og sin hensikt en av tingene jeg beundrer mest ved han. Det var så mange situasjoner og personer som kunne stjålet hans fokus og oppmerksomhet, og jeg tror vi undervurderer hvor viktig hans fokus var for hvordan han levde livet sitt.

Hvordan er det med oss – har vi vårt fokus der det burde være? Vi lever i en verden som kriger om oppmerksomheten vår. En verden hvor all informasjon i samfunnet får plass i lommen vår. En verden hvor vi hele tiden er tilgjengelige, hvor vi alltid kan distraheres.

Det sies at én eneste utgave av avisen New York Times inneholder mer informasjon enn en vanlig person på 1600-tallet tok inn i løpet av et helt år.

Jeg klarer ikke å se det fordi jeg er så sliten.

Miste ledelsen

Jeg tar meg selv i å lure på hvor mange ting jeg «mister» på veien, fordi jeg blir distrahert av alt og alle som vil ha fokuset mitt.

Hvor mange ganger prøver Gud å snakke til meg, lede meg, virke gjennom meg, men jeg går glipp av det fordi jeg gir oppmerksomheten min til noe helt uvesentlig? Hvor ofte ønsker Gud å vise meg noe vakkert eller gi meg noe jeg kan være takknemlig for, men jeg klarer ikke å se det fordi jeg er så sliten av alt annet jeg har tatt inn?

Er det mulig at jeg mister fokuset på mitt aller viktigste oppdrag fordi jeg ser meg blind på det rundt meg som ikke fungerer? Fordi jeg ikke klarer å feste blikket mitt på det som virkelig skulle hatt min oppmerksomhet?

WIKANES HANSEN: Du råder over 16.000 ord.

Legge på og av

Hvordan kan vi ha rett fokus?

Hebreerne 12,1 sier: «Derfor, når vi har så stor en sky av vitner omkring oss, så la oss legge av alt som tynger, og synden som så lett fanger oss inn, og med utholdenhet fullføre det løpet som ligger foran oss, med blikket festet på ham som er troens opphavsmann og fullender, Jesus». Disse versene til hebreerne er like aktuelle for oss i dag. Vi må klare å legge av (eller logge av?!) det som tynger oss. Det står «la oss legge av» – det er altså vårt ansvar å klare å legge vekk det som hindrer oss i å holde fokus på oppdraget vårt.

Hva må du legge av i 2017 for å ha rett fokus? Vi må utholdende fullføre løpet. Vi må skjønne at vi har blitt gitt et løp, en hensikt, som bare vi kan løpe. Og når vi skjønner hensikten med livet vårt, da tror jeg også vi vil finne vårt fokus og klare å se og prioritere rett. Og vi må ha blikket festet på Jesus. Når vi ser på ham da vil det uviktige bli mindre og det viktige bli større. Kan vi i 2017 prøve å la Jesus være vårt fokus? Han som fortjener all vår oppmerksomhet.  

kommentarer