Bønn på ny Reportasjen
 Velfødde, vestlige kristne ba stadig mindre. Nygammel metode vekket vår gudsrelasjon.

 

Tekst: Karl Andreas Jahr, Deborah Selbekk Lunde, William Fuglset
Foto: Thomas Leikvoll

Denne nyttårsaften, altså bare for noen dager siden, fikk 29 år gamle Ali Yousefli merke bønnens kraft. 1. januar 2015 ramlet Ali åtte meter ned fra et vakttårn og landet på betong. Hele venstre beinet ble ødelagt, og i de to årene som har gått har Ali vært inn og ut av sykehus utallige ganger, og gjennomgått hele tretten operasjoner. Krykker og beinskinne ble en del av hverdagen.

Foran folkemengden

På nyttårsaften holdt misjonsorganisasjonen Jesus Revolution gatemøte midt på Karl Johans gate i Oslo. Ali, som selv går i menigheten Jesus Church, var med på arrangementet for å hjelpe til med det praktiske.

Da gatemøtet nærmet seg slutten, spurte forkynneren om det var noen i folkemengden som hadde smerter eller sykdom i kroppen.

– Jeg hadde nå hatt sterke smerter i det beinet i to år, og det er mange som har bedt for meg uten at noe har skjedd, så jeg tenkte bare: Nei, dropp det. Ikke meg.

Men da ingen andre i folkemengden meldte seg, bestemte Ali seg likevel for å gå fram til forbønn.

– Jeg kjente hun som forkynte, og hun vet at vi har bedt skikkelig i to år uten at noe har skjedd, så da hun så at jeg kom frem for forbønn, ble hun nok litt overrasket.

Foran en stor folkemengde midt i Oslo ble Ali bedt for. Forkynneren la hånden sin på beinet til Ali og ba en enkel bønn om helbredelse i Jesu navn.

«Man kan alltid be mer, dermed føler mange at man burde be mer.»

Kristne ba mindre

Bekjennende kristnes bønneliv hadde lenge en dårlig trend. Det har både norsk og amerikansk forskning bekreftet. En undersøkelse gjort av InFact på vegne av Dagen fra desember 2014 viste at kun 20 prosent av medlemmer i norske frikirker ba daglig. Over halvparten ba maksimum en håndfull ganger det siste året. 

– I «medvindsdager» fristes også troende til å leve uten å be til Gud, sier Bjørn Øyvind Fjeld, førstelektor ved Ansgar Teologiske Høgskole til Dagen.

Sekulariserte kristne. Folk i frikirkene ber mer enn medlemmer av Den norske kirke viser undersøkelsen, men forskjellene er ganske små.

  • Det var innledningen. Den negative trenden er i ferd med å snu. Les hvorfor. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer