Her er den muslimske mannens julegave til Iraks kristne Samfunn
Viser solidaritet med kristne som er blitt jaget av IS.

 

Bilde: Skjermdump/YouTube

I den irakiske hovedstaden Bagdad har en muslimsk forretningsmann tatt ansvar for at kristne i byen skulle kunne feire julehøytiden dette året.

Yassir Saad sørget nemlig for å få reist byens høyeste juletre i solidaritet med kristne som er blitt jaget ut av regionen, blant annet av terrorgruppa IS.

– Håper de kan vende tilbake

Til nyhetsbyrået AP forteller Saad at målet med initiativet var å «bli med våre kristne brødre i deres julefeiring, og hjelpe irakere med å glemme alle deres kvaler, spesielt krigen i Mosul», der irakiske styrker den siste tiden har kjempet mot soldater fra IS.

Det kunstige juletreet er 26 meter høyt, har en diameter på 10 meter, og er blitt plassert i midten av en fornøyelsespark i den irakiske hovedstaden. Ifølge Saad kostet initiativet omtrent 24.000 dollar, eller drøyt 200.000 norske kroner.

Jeg håper at alle irakiske kristne kan komme tilbake til Irak og leve normale og fredelige liv

Saba Ismael - irakisk skolelærer

– Dette treet representerer kjærlighet og fred, sier læreren Saba Ismael til AP, etter at hennes besøkende skoleelever har tatt bilder av hverandre foran treet.

– Jeg håper at alle irakiske kristne kan komme tilbake til Irak og leve normale og fredelige liv, legger hun til.

Måtte flykte fra Mosul

Iraks kristne har hatt vanskelige tider helt siden Irak ble angrepet av en USA-ledet koalisjon i 2003. Kristne har blitt angrepet av islamistiske ekstremister ved flere anledninger, og har også flyktet landet for å bedre sine økonomiske muligheter. Sommeren 2014 måtte tusenvis av kristne flykte byen Mosul og områdene rundt, da terrorgruppa IS ankom stedet. Den ekstremistiske gruppa tvang kristne til å konvertere til islam eller betale egne skatter, og flere av eiendommene deres ble også konfiskert.

Enkelte kristne har klart å komme tilbake til sine landsbyer utenfor Mosul, etter at byen ble gjenerobret av irakiske styrker, bare for å finne ut at hjemmene og kirkene deres var blitt plyndret.

kommentarer