Uten barna på julaften Nærbildet
Barna velger bibelskole og frivillighet fremfor julaften. Det liker ikke besteforeldrene deres.

 

SPØRSMÅL:

Hei, KS!

I år blir ikke julen helt vanlig for oss. Det bekymrer mannen min og meg litt.

Dere skjønner, dattera vår går på bibelskole i utlandet, mens våre to sønner velger å bruke julaften sammen med fattige, rusmisbrukere og hjemløse gjennom et prosjekt. For oss er det både fint og vemodig. Julaften blir naturlig nok ikke helt det samme uten barna.

Men for våre foreldre, altså barnas besteforeldre, er det verre å forstå. De skjønner seg virkelig ikke på prioriteringen. For dem kommer familie først uansett. Overfor oss har de uttrykt tydelig skuffelse. Skal vi ta det videre til barna? Jeg tror nemlig de ikke helt forstår hvor viktig det er for både mine og mannen min sine foreldre at de er til stede. Julaften er hellig for dem.

Mor (51)

Julaften er hellig for dem.

SVAR:

Landrø

FORFATTER: Marit Landrø – sjelesørger, jobber som forkynner og terapeut

Kjære gode foreldre!

Måten dere to beskriver situasjonen, er både fin og vemodig. Det er fint å ha ei datter som går på bibelskole. Riktignok er det langt unna, men hun satser for å dyktiggjøre seg for Guds rike. Det er også fint å ha to sønner som begge vil bidra til å gjøre jula til en god opplevelse for mennesker som sliter.

Det er all grunn til glede og takknemlighet. Men det utelukker ikke vemodet.

Samtidig er det vemodig at tre plasser blir tomme rundt julekveldsbordet hjemme. Vemodig, men ikke trist. Slik hører jeg dere to, så langt. Og det aner meg at jeg tolker dere rett når dere egentlig beskriver usigelig rikdom: Tre unge mennesker som alle ønsker å leve for noe mer enn seg selv, for Gud og for andre mennesker. Det betyr ikke at de svikter egne foreldre eller besteforeldre. Kanskje kan det være litt ubetenksomt, for unge idealistiske mennesker vektlegger ikke generasjonslange tradisjoner på samme måten som eldre mennesker gjør. Det de tenker mest på, er at det finnes «mange som ikke har det så godt som oss, og det kan vi gjøre noe med».

Så ser jeg dere to for meg, takknemlige og stolte foreldre. For noen unger dere har! Det er all grunn til glede og takknemlighet. Men det utelukker ikke vemodet, heller ikke for dere. Dere vil savne dem. Savn kan faktisk være et uttrykk for rikdom, slik som i dette tilfellet. Tre flotte ungdommer som velger å dele noe av seg og sitt med mennesker utenfor familiekretsen. Det leser ikke jeg som en avvisning av nærmeste familie, men heller som en forlengelse av familieforståelsen.

Så er det da heller ikke dette dere to har noen problemer med.

Det er aldri moro å skuffe noen, aller minst egne, gamle foreldre.

Det som blir vanskelig for dere nå, er at ingen av disse to besteforeldreparene har forståelse for denne prioriteringen. Julaften er hellig for dem. Ingenting må få ødelegge den stemningen!
Og så blir spørsmålet: Skal dere berge julefreden for besteforeldrene ved å prøve å overtale guttene til å bli hjemme, eller skal dere skuffe dem med at guttene gjør det de gjør?

Det er aldri moro å skuffe noen, aller minst egne, gamle foreldre. Og absolutt ikke på selveste julekvelden!

Men av og til må vi skuffe. Det har vi lært av Jesus. Hvor mange ganger ble ikke folk rundt ham skuffet når han valgte annerledes enn det som ble forventet av ham. Han inviterte plutselig seg selv hjem til Sakkeus, mens en hel folkemengde sto igjen, snytt for både helbredelser og velsignelser som de trolig forventet seg. Gang på gang gjorde Jesus det. Han måtte lære seg å leve med at noen ble skuffet. Rett og slett fordi det var noe som var viktigere for ham enn å innfri forventningene til de som sto rundt ham.

Avgjørelsen må dere sjøl ta.

Så til det eneste spørsmålet dere stiller: Skal dere ta dette videre til barna? Avgjørelsen må dere sjøl ta, gjerne ut fra de refleksjonene jeg har bidratt med her, men først og fremst ut fra den verdiforankringen dere vil skal styre livet. Og til slutt: Hvordan ville det vært med en dagen derpå-julemiddag for alle sju – og kanskje med en skype-prat med bibelskolejenta – hvor det ble utvekslet mimringer rundt julekveldsfeiringa?

 

kommentarer