Guds kremmer Samtalen
Børre Fevang (81) er forretningsmannen som investerer i familie og Guds rike.

 

Første juledag samler vi hele storfamilien hjemme i leiligheten. På menyen står det pizza!

 – Pizza?!

– Ja! Det blir på de yngstes premisser den dagen. Vi får en lokal pizzaprodusent til å starte ovnene, og jeg tror vi konsumerer omtrent 15 pizzaer. Restene tar barnebarna med seg hjem, humrer Børre Fevang.

Korrekt antrukket i hvit skjorte og bleser, venter  Fevang senior på oss på fortauet utenfor ærverdige Palmgården i Drammen og vifter med egen parkeringstillatelse. Han ser ikke ut som en som spiser pizza på 1. juledag. I andreetasje i den nyoppussede bygården trår vi inn i Fevangs familieimperium. På rekke og rad ligger kontorene der alle har samme etternavn. Børre og fire sønner; Bjarre, Ole, Martin og Lars. De fem har delt firmaet mellom seg, likeså arbeidsoppgavene. Kontorlokalene forteller historien, med tapetserte gamle bilder og gjenstander. Før var det kolonialbutikk og kjøtt, nå er det eiendom.

Skisprint på balkongen

– Vi holder sammen! Ikke bare på jobb, men også i fritid og i menighetsliv. Derfor har vi sommersted sammen på Nøtterøy, fem hus rundt ett felles tun. Og derfor tjener vi side om side i ulike oppgaver i Filadelfia, forklarer Børre.

Børre forteller om leiligheten han og Ingrid har kjøpt midt i Drammen sentrum. Boligen har blitt et møtested for barn, svigerbarn, barnebarn, oldebarn og venner, ikke bare 1. juledag, men også 17. mai og under den årlige skisprinten. Fra balkongen er det nemlig topp utsikt.

– Da kan det være 40-50 mennesker inne. Jeg kjenner ikke alle. Det er venner av barn og barnebarn. Da står pølsekjelen på hele dagen, smiler Børre. Og en stor bløtkake er bestilt.

– Alle skal bli mette. Det er sånn vi vil ha det!

Dessuten er lunsjen på Fevang-kontoret et eget fenomen.

– Du skulle vært med på den i dag. Det er synd du ikke rekker det. Du må komme tilbake, sier Børre, og viser oss rundt på det romslige kjøkkenet med det store bordet. Hit kan folk bare komme og spise lunsj med oss. Folk stikker innom, alt fra de som trenger en prat, til predikanter og menighetsvenner. Vi dekker bordet og serverer et solid måltid, lover Børre.

– Det hender vi tar en bønn også. Selvfølgelig kan vi ha noen brødrediskusjoner. Men vi gjør ingen avtaler om kjøp og salg uten at alle er enige. Hvis vi ikke er enige, legger vi det bort. Dessuten er vi litt uhøytidelige. Og i de nye lokalene har vi passet på at vi ikke sitter altfor trangt. Det er jo greit med litt luft mellom oss, smiler han forsiktig.

Penger er ikke feil, bare man bruker dem riktig.

Historien om en kremmerfamilie.

I februar fyller han 82, men Børre Fevang står opp og går på kontoret hver eneste dag fortsatt, og har ingen planer om å gi seg.

Han innrømmer at de siste månedene har tiden på kontoret gått med til å skrive boka som nettopp har kommet ut om hans liv; «Landhandlergutten forteller», en tungvekter på nesten 400 sider.

– Den er et vitnesbyrd om livet mitt. Jeg hadde lyst til å fortelle om veien fra et enkelt landhandleri til der vi er i dag, men først og fremst om hva familien, troen, menigheten, misjonen og Guds rike har betydd for meg.

Børre har akkurat solgt ut den siste av tusen bøker og har bestilt nytt opplag. Den selges gjennom TV Visjon Norge, VIVO-kjeden og direkte fra forlaget Elefantus i Moss. I Visjon Norge sitter Børre i styret, og er ofte gjest foran kameraet.

– Overskuddet av boka skal gå til å finansiere byggingen av et universitet i Moldova, der Visjon Norge driver et stort arbeid i samarbeid med pinsemenigheten. De har en stor barnelandsby der de hjelper foreldreløse barn. Nå strekker de linjen lenger og vil sørge for at barna skal få utdannelse og dermed kunne bygge seg en bedre framtid, forklarer Fevang.

Fem generasjoner pinsevenner

Men tilbake til historien.

– At mine foreldre ble omvendt til Gud da jeg var liten gutt, har ført til at vi nå er kristne i femte generasjon i slekta vår. Det er en stor velsignelse! Tenk hvilke frukter det kan bli av to menneskers bestemmelse om å følge Jesus!

  • Det var innledningen. Les artikkelen. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg