Ansvarlig redaktør i KS, Anne Gustavsen. Leder
Jesu mor valgte å tro at ingenting er umulig for Gud.

 

Hele scenarioet kunne vært hentet fra en scene i en skrekkfilm. Tenåringsjenta Maria sitter alene på rommet sitt og aner fred og ingen fare. Plutselig dukker det opp en lysende kjempe i det lille rommet. Hvor kom han fra? Hva slags vesen var dette?

«Vær hilset, du som har fått nåde! Herren er med deg!» sier engelen Gabriel. Maria blir livredd. Hva slags hilsen var dette? Og fra en inntrenger, et utenomjordisk vesen, her på Marias lille rom mens hun er hjemme alene!

«Frykt ikke, Maria», sier engelen igjen. «For du har funnet nåde hos Gud. Hør! Du skal bli med barn og føde en sønn, og du skal gi ham navnet Jesus».

Jeg lar frykten og bekymringen gå, og overgir mitt liv og min framtid i Guds hender.

Om ikke frykten allerede var stor, ble den ikke mindre nå! «Jeg, Maria, skal føde en sønn! Jeg er ikke gift, og jeg skal bli gravid, uten å ha vært med en mann! Hva vil folk si? Hva med framtiden? Jeg er redd!»

Men så er det som om Maria setter døren litt på gløtt og åpner for undringen: «Hvordan skal dette skje?» Engelen forklarer at Den Hellige Ånd skal komme over henne. Han forteller om slektningen Elisabeth, som de sa ikke kunne få barn, men som nå allerede er i sjette måned. «For ingenting er umulig for Gud!» slår engelen fast.

Da er det som om frykten slipper taket. Perspektivet skifter, fra Marias til Guds. Det er jo ingen ting som er umulig for Gud! Noe løsner for tenåringsjenta Maria og hun sier: «Se, jeg er Herrens tjenestekvinne. La det skje med meg som du har sagt».

Midt i en overveldende situasjon, midt i frykten, midt i usikkerheten, tok Maria et valg: La det skje med meg som du har sagt! Jeg velger å stole på Gud. Jeg lar frykten og bekymringen gå, og overgir mitt liv og min framtid i Guds hender, uansett hva som skjer.

Jeg er Herrens tjenestekvinne. La det skje med meg som du har sagt.

Lite visste Maria om hva hun skulle være med på. Hun skulle føde verdens frelser. Men hennes identitet var Herrens tjenerinne, og hun visste at alt er mulig for Gud. For et mot. For en fryktløshet. For en tillit. Til Gud.

En slik overgivelse kan bare erfares når vi forstår hvem Gud er, både hans makt og hans kjærlighet. I 1 Joh 4, 18 står det: «Frykt er ikke i kjærligheten, men den fullkomne kjærlighet driver frykten ut.»

Innfor denne julehøytiden kaller Gud oss til å bli fryktløse etterfølgere av Jesus, som lik Maria velger å stole på at når Gud kaller, vet han hva han gjør.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg