Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen Samfunn
– Den økende betalingsviljen for å lese nyheter på nett er et av få lyspunkter for en svært presset mediebransje, sier sjefredaktør Vebjørn Selbekk.

 

Stadig flere norske aviser har innført betalingsmurer for tilgangen til nettavisene sine. Nå følger også den kristne avisen Dagen etter.

Fra og med tirsdag 13. desember stenger avisen tilgangen til innholdet på nett for andre enn egne abonnenter, opplyser sjefredaktør Vebjørn Selbekk på lederplass i sin egen avis.

LES MER: Taper lesere og penger på muslimsk spaltist.

En rød «D»

«Går du inn på dagen.no i morgen tidlig (tirsdag), vil du på flertallet av sakene bli møtt med en rød D og melding om at denne artikkelen er forbeholdt våre abonnenter. I starten vil cirka 60 prosent av stoffet vårt befinne seg bak betalingsmuren», skriver sjefredaktøren.

De som allerede er abonnenter på avisen har fri tilgang til alt stoff som Dagen publiserer både på papir, i e-avisen eller på dagen.no.

Lederartikler, kommentarer, andakt og debattstoff vil foreløpig være tilgjengelig for alle.

TV-DEBATT: Ampert mellom kristne redaktører.

Endringer på nett

Stengingen av avisens nettutgave vil også føre til noe endring i måten avisen vil jobbe på.

«Når det nå likevel kun er våre betalende abonnenter som får tilgang til det meste av stoffet, blir argumentet om å vente med å publisere saker på nett til de har stått i papiravisen svakere. Det viktige er å gjøre stoffet vårt kjappest mulig tilgjengelig for de som har kjøpt det», skriver Selbekk.

LES MER: Leserne løste aviskonflikt mellom Dagen og Norge idag.

Et dilemma

Selv om mange aviser som har innført betalingsmurer kan melde om økt samlet opplag, er det ikke uten blandede følelser at Dagen nå følger etter.

Men sjefredaktøren sier avisen ikke kan fortsette med å gi bort stoffet gratis på nett, og at det også i lengden vil være urettferdig overfor avisens trofaste kunder som betaler for de samme artiklene.

«Gjennom nettavisen kan saker deles, kommenteres og få en spredning og påvirkningskraft som er helt uoppnåelig for en papirartikkel. Det er derfor med litt blandende følelser vi fra tirsdag 13. desember 2016 begrenser», skriver Selbekk

Også avisen Vårt Land og Norge I Dag har innført betalingsmur på sine nettsider. KPK

 

kommentarer