Jesus kalte oss ikke til å være «snille» Hovedsak

Det å være snill og grei er ikke det samme som å frykte Gud.

 

Skrevet av Eric Hoke.

Jeg har et problem: Jeg gjør alt jeg kan for at menneskene rundt meg skal like meg.

Mitt ønske om å blidgjøre alle rundt meg begynte som noe ganske uskyldig. I menigheten fikk jeg høre at Jesus gikk rundt og var snill mot mennesker. Dette er en tanke som jeg har gravd litt dypere i nå som jeg er voksen, og som jeg har funnet ut at gir et litt feilaktig bilde av Jesus. Faktisk er det ingen av Åndens frukter som kaller oss til å være ryggradsløse tøfler, men det er likevel det jeg har vært i store deler av livet mitt. Jeg har vanskelig for å si nei til mennesker og være helt ærlig med folk. Jeg synes også at det er vanskelig å skulle vise andre følelser enn glede.

Jeg har vanskelig for å si nei til mennesker.

Snill og stressa?

Jeg endte opp med å bli en «snill», kristen gutt og jeg lurte på hvordan det ble slik.

Vi er alle, i en eller annen grad, skyldige i å ikke ville være ærlige med mennesker i frykt for å såre følelsene deres, virke mindre åndelige eller miste en venn. Mange ganger går det så langt at vi sier ja til alt. Vi fyller opp timeplanen vår, tar på oss for mye og gir alt for å møte andres behov. Alt for å bli en «god» kristen. Selv om vi er kalt til å gjøre godt mot andre mennesker, så er det noe som er galt når majoriteten av kristne er stressa og slitne.

Noe er galt når majoriteten av kristne er stressa og slitne.

Så hvordan skjer det?

Du blir invitert på en julefest i regi av lederen for bibelgruppa di. Du har egentlig ikke lyst til å gå, men i frykt for hva folk tenker, så tropper du opp likevel med et smil om munnen og hjemmelagde pepperkaker. Midt på natten blir du bombardert at tekstmeldinger fra en venninne som bare ikke klarer å få livet sitt på rett kjøl. Du forsøker å respondere på en kjærlig og oppmuntrende måte, men egentlig hadde du trengt å legge deg for å sove. Og så er det den vennen som ba deg lese en bok han absolutt elsker, men som du ikke kan fordra fordi den er så kjedelig. Men hva gjør du? Du bruker hver kveld i to uker på å lese den fordi du vet han vil ønske å diskutere den med deg.

Så hvorfor gjør vi dette? Hvorfor gir vi hele tiden etter for menneskers krav og ønsker til hva vi skal gjøre? Jeg tror det har med å gjøre at vi tror at det å være «snill» nesten er det samme om å være «gudfryktig». Vi ønsker ikke å skuffe noen, tråkke noen på tærne eller skuffe noen ved å si nei til noe. Vi tror at Guds plan og hensikt med våre liv er å gå rundt og være snille kristne. Men hvis vi følger Jesu eksempel så ser vi at det å gjøre Guds vilje ikke alltid innebærer å si ja til alt og alle. Vi er kalt til å gjøre Guds vilje, ikke menneskers vilje.

Vi er kalt til å gjøre Guds vilje, ikke menneskers vilje.

Jesu eksempel

I fortellingen om Lasarus ser vi at Jesus gjorde tre ting: Jesus sa nei, Jesus var ærlig og Jesus viste andre følelser enn glede. Jesus dro ikke til Lasarus med en gang folk ønsket at Han skulle gjøre det, men faktisk hele to dager senere. Folk ble sinte og frustrerte, men Jesus visste at det var viktigere å bry seg om hva Gud ville.

LES MER: Brumlebass til tjeneste.

Jesus sa noen ganger nei til ting og utsatte ting, og det kan vi også gjøre når det trengs. Mange av oss tør ikke å være ærlige med mennesker fordi vi er redde for å skuffe dem. Vi lager unnskyldninger og lyver til og med noen ganger for å fremstå bedre. Mange av oss er også redde for å vise andre følelser enn glede fordi vi tror at kristne alltid skal være glade, men til og med Jesus ble noen ganger sint eller lei seg.

Jesus sa noen  ganger nei til ting og utsatte ting.

Det å la Jesus få fritt spillerom i deg betyr at du ikke alltid vil fremstå som «snill og grei», men heller ærlig og gudfryktig.

«Slemming for Jesus»

En ting jeg vil si helt til slutt er at dette budskapet ikke gir noen et grunnlag for å være en «slemming for Jesus». Informasjonen i denne artikkelen er rettet mot de som i en ekstrem grad bøyer jeg etter det mennesker vil ha de til å gjøre. Jeg sier ikke at du skal ta denne informasjonen og gå til det andre ytterpunktet og nå være kjip og dømmende mot alle du møter. Enkelte mennesker ser på det som sin plikt å påpeke alle feil og mangler i andre mennesker, men det er ikke din oppgave. Hvis du ikke har kjærlighet så har du ingenting. Ikke vær en person som sprer negativitet og som «taler ut sannheten i kjærlighet» uten å vise noe som helst kjærlighet.

Vi må be Gud om å gi oss skjønn, visdom og takt.

Jesus var ikke en som gjorde alle til lags, men Han gikk heller ikke rundt og så etter ting å kritisere mennesker for. Vi må be Gud om å gi oss skjønn, visdom og takt i det vi navigerer gjennom dette livet slik at vi lar Hans ånd forme oss til å bli mer lik Ham for hver dag som går.

kommentarer