Gården som vil forandre verden Reportasjen
Har du hørt om gårdsfolket som ikke har gitt opp drømmen om å redde verden?

 

Det må kunne kalles en bragd om man ikke kommer i julestemning under det årlige julemarkedet på Abildsø gård. Barn og voksne lokkes inn i lune salgsboder der håndarbeid, julekaker og tollekniver tilbys av lokale produsenter.

I den nye kafeen går kaffe og kaker unna i en fei, mens gjestene kan følge med på hestenes krumspring utenfor vinduet. Lukten av fersk bakst driver folk i hendene på en lokal baker, og ute i gården nyter geitene oppmerksomheten fra oppspilte barn med lite rural erfaring.

Midt i mylderet finner vi ekteparet Føyen, som ivrig selger gårdens egenproduserte eplemost mens de hilser på flest mulig, og samtidig koordinerer alle de frivillige medarbeiderne.

– Vi ønsker å skape et sted det er godt å komme til og der alle er velkomne, forteller Asgeir Føyen som er daglig leder ved gården.

Mobilisering for fredning

Det var i 1997 at gården som ligger som en grønn oase «midt i hovedstaden» ble fredet av riksantikvaren, og ble en del av Østensjøvannets miljøpark.

Stort lokalt engasjement kombinert med store forekomster av relativt sjeldne planter og insekter, gjorde at boligbyggerne i Selvaag måtte bite i det sure eplet og se at gården ble fredet.

I ti år har Abildsø gård samarbeidet med skolene.

Vil møte behov

I dag er det mange som nyter godt av fredningsvedtaket fra 1997. Abildsø gård, som nå eies av en stiftelse, arrangerer nemlig sommerleirer, åpne dager, julemarked og selvplukk. Her kan du komme og lage eplemost av egne epler, og her har flere lokale entreprenører fått billige lokaler. Men hjertet bak alt som skjer på gården er å bidra til samfunnsendring, og primus motor er Asgeir Føyen.

– Motivasjonen vår er å identifisere uløste behov i samfunnet som har store konsekvenser, og så forsøke å løse dem, forteller Asgeir.

Etter flere møter med politikere, foreldre og skole-ledere ble det klart at det store antallet ungdommer som faller fra før endt videregående skole, er et stort og uløst problem.

– Mellom 15.000 og 20.000 ungdommer faller ut av videregående skole hvert år, og mange av disse faller ut i ingenting. Da vi så tallene og hørte historiene, skjønte vi at dette var noe vi skulle engasjere oss i, forteller Føyen.
En annerledes dag. I ti år har Abildsø gård samarbeidet med skolene i Oslo om å skreddersy en dag i uken for skoletrøtt ungdom, som er i faresonen for å falle ut.

Målet er at denne dagen skal gi mestringsfølelse og motivasjon til å gyve løs på de andre skoledagene. På onsdager samles skoletrøtte elever fra mellomtrinnet, på torsdager er det elevene fra ungdomsskolen sin tur, mens gården har skoletrøtte elever fra forskjellige videregående skoler på gården fem dager i uka.

Prosjektet Skolegård kan nå vise til så gode resultater, og det arbeides med å spre konseptet også til andre byer.

– Hva er hemmeligheten bak prosjektet Skolegård?

  • Les ukens reportasje. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer