Den vanskelige julen Samtalen
 – Høytiden avslører ekteskapsproblemene som hverdagen skjuler, forteller Prep-leder Kristin Nysæther (63).

 

Skrevet av Benedicte Mella.
Bilder av Thomas Leikvoll.

Kristin åpner døra til et julepyntet hus i Nittedal. På kommentar om hvor koselig det er, nærmest bortforklarer hun:

– Det er ikke her vi skal være til jul. Men jeg har hatt tre dagers åpent hus for Mary Kay, og da må det jo liksom være litt julete.

Det er elementer av rødt alle veier jeg snur og vender meg. Jeg får også et glimt av en barnevogn på balkongen, og registrerer en babycall på kjøkkenbenken med lysene på.

– Mathea sover her mens Vibeke er hos frisøren, forklarer Kristin.

Vibeke er deres yngste datter, som har bosatt seg i nabohuset med mannen og deres tre små jenter. Deres mellomste datter, Solveig, bor med familien sin noen minutters kjøring lenger inn i Nittedal. Kun eldstemann er litt lenger unna; i Arendal.

Med forskjellige forventninger kan man lett ble lei seg i møte med virkeligheten.

Tradisjoner som gir trygghet

– Hva er det som gjør at det virkelig blir jul for deg?

– For meg begynner jula tidlig på høsten. Jeg elsker å lage kalendere til barna. Nå er det mest barnebarna, da, legger hun til med et blunk, og kaster et blikk bort på babycallen.

– Jeg er veldig glad i tradisjoner. Jeg tror at det å ha gode tradisjoner gir trygghet til barna.

– Hvilke juletradisjoner er viktige for Nysæter-familien?

– Å reise til Osen på hytta, er virkelig jul for oss. Da drar vi ut og hogger vårt eget juletre. Alle sammen er med, samt noen fra slekta i nærheten. Når vi kommer tilbake og det begynner å bli mørkt, griller vi ute. På julaften er det jo middag og julegudstjeneste. Og så har vi fått en ny tradisjon etter at siste svigersønn kom med i bildet. Han er vant til å gå rundt juletreet. Og det elsker jo barna. Vi er åpne for å adoptere nye ting fra svigerbarna, sier Kristin ettertrykkelig, før hun kommer på flere tradisjoner som er knyttet til førjulstiden.

Pepperkakebaking med hele familien er en fast slager, samt julekonserten i Filadelfiakirken hvor alle familiemedlemmene har vært engasjert på flere måter. Selv har hun og Solveig vært kostymeansvarlige i flere år.

Første jul alene

– I år skal Bergfinn og jeg være alene i jula, for første gang.

– Er du spent på det?

– Jeg gleder meg, faktisk, på mange måter. Det blir jo veldig stille i hytteheimen, men det kan vi ha godt av. Vi er ganske flinke til å kose oss, så det skal nok gå bra, forsikrer Kristin.

Hun og Bergfinn har vært et par i 45 år, og gift i 42 av dem. Det har selvfølgelig ikke bare vært rosenrødt, Kristin er nøye med å påpeke det, men må innrømme at de opplever seg heldige. For henne har alltid familie og barn vært viktig, både i eget liv og i andres. Det var en selvfølge i barnas oppvekst å ta et tak i barnearbeidet i menigheten, og å engasjere seg i familiene i nabolaget. Kanskje var det derfor hun ble en opplagt kandidat for oppgaven, da det i sin tid ble snakk om at Filadelfiakirken ønsket å starte et arbeid rettet mot samliv.

Vi er nok ganske forskjellige, Bergfinn og jeg.

Lavterskel for samliv

– Vi laget en prosjektgruppe som undersøkte ulike muligheter, og leste oss opp. Det finnes mange kristne organisasjoner som gjør noe for samlivet. Men vi havnet på Prep, som kommer fra USA, men er oversatt og tilrettelagt for norske forhold ut fra Modum Bad. Vi ønsket at det skulle bli en åpen dør utad, og tenker på det som et lavterskeltilbud der folk kan komme og få en positiv erfaring av å ha vært i berøring med kirken.

Som hovedleder for dette arbeidet i Filadelfiakirken, har nok Kristin sagt en del av disse setningene mange gangerfør, men pasjonen er likevel ikke til å ta feil av.

– Vi ønsker sterkt at alle som gifter seg i vår menighet skal få et grunnlag for ekteskapet sitt som er forebyggende, og noen verktøy de kan bruke når utfordringene kommer. I tillegg ønsker vi å være en åpen dør for folk utenfra. Dette er et religionsnøytralt verktøy. Sånn sett kan det være aktuelt for folk fra alle sammenhenger.

Hverdag lettere enn fest

– Nå i juletida er vel vanskeligheter i parforhold et høyaktuelt tema? 

– Å ja, virkelig.

Kristin reflekterer erfarent rundt spørsmålet.

– Man kan gjemme seg litt i den travle hverdagen ellers, vet du. Man skal ikke dele så mange timer sammen, de fleste er alltid travle. Så fellesskapet i uka kan mange greie, fordi man er opptatt av å gjøre så mange ting sammen som dreier seg om barn. Men jeg tror mange gleder seg til en juleferie, eller en sommerferie, for da skal en slappe av og gjøre det en aldri får gjort ellers. Og så blir forventningene store, men …

  • Det var innledningen. Les ukens portrett. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg