Vårt Land-pris til Rut Helen Gjævert Kristenliv
VG-journalisten hedret for å rette søkelyset på det sunne lederskapet. – Jeg er stolt og kjempeglad.

Skrevet av Markus Plementas.

Rut Helen Gjævert bak VGTV-serien «Frelst» fikk overrakt prisen i Oslo domkirke torsdag kveld. Det var sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land som overrakte prisen.

– Hvis ikke troen kan inkludere alle de kampene vi mennesker står i, blir rommet for trangt. Hvis ikke de vanskelige samtalene løftes opp, hvis de skjules fordi vi vil beskytte troen og hverandre, da mister vi muligheten til å bidra til endring, sa sjefredaktøren før hun overrakte prisen.

Vårt Land deler ut Petter Dass-prisen hvert år. I de reviderte statuttene heter det at prisen skal gå til «en person som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte.»

– Overveldende og sterkt

Prisvinneren takket både familen, medarbeidere og produsentene av VGTV-serien Frelst for all støtte hun fikk underveis i prosessen med serien.

– Å dele noe så sårbart også få alt dette tilbake er overveldende og sterkt. Det hjelper meg med å ta imot min egen fortelling, sa en tydelig preget prisvinner.

Gjævert benyttet også anledningen til å takke både famile, medarbeidere og produsentene av VGTV-serien for all støtte hun fikk underveis i prosessen med serien.

– Jeg er stolt og kjempeglad. Takk for alle de gode ordene. Det treffer en nerve hos meg, sa prisvinneren.

Dette er ikke en pris mot noen.

Omfavner ordet «kritikk»

I VGTV-serien Frelst brukte Rut Helen Gjævert sine egne erfaringer som Jesus-soldat til å stille spørsmål ved de forventninger og krav som mange unge kristne opplever at ledere har til dem.

– Vi trenger de som tar oppgjøret med det destruktive, men ikke gir slipp på troen, de representerer et håp, en vei videre. De som tror og tviler. De som sparker løs, men likevel holder fast, sa sjefredaktør Åshild Mathisen.

I sin tale la hun vekt på at det koster å stå frem med sin private historie i offentligheten og være en avsender av kritikk, slik prisvinneren gjorde serien Frelst.

– Derfor er dette ikke en pris mot noen. Årets pris er en anerkjennelse til alle dem – også ledere – som har turt å være sårbare og som har vist oss at troen rommer både det tunge og det lette. Det er vårt håp at det sunne lederskapet nå verdsettes sterkere, sa sjefredaktøren.

LES OGSÅ: Kristne kjenner seg igjen i VGTVs «Frelst».

Lang tradisjon

Blant de nominerte til årets Petter Dass-pris var også generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen i Bibelselskapet og leder for samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), Ingrid Rosendorf Joys.

Prisen ble første gang delt ut i 1995, og årets prisutdeling var dermed den 22. i rekken. I fjor ble prisen delt ut til KFUM-kameratene og året før der til nå avdøde Karsten Isachsen.

Selve prisen er en replika av Skule Waksviks Petter Dass-statue som står i Sandnessjøen. KPK

kommentarer