Bygda der barna strømmer til pinsemenigheten Reportasjen
70 prosent av pre-tenåringene i rogalandsbygda Hommersåk går på Betel.

 

Tekst og foto av Rakel Berntzen.

«Mor, kan eg bli intervjua av Korets Veier? Det e ei kristen avis.»

Max Julian Eklund (11) har mye på hjertet, men først må han innhente tillatelse hjemmefra til å uttale seg i Korsets Seier.

Denne fredagskvelden deltar han – og halvparten av klassen hans – på arrangementet Antenne i pinsemenigheten Betel, Hommersåk. Kun et fåtall av barna har foreldre som tilhører menigheten.

Bygda, som ligger i Sandnes kommune, teller drøye 6.000 innbyggere. Et enkelt regnestykke viser at hele 70 prosent av barna i alderen 10–13 år er aktive i Betels tweensarbeid.

– Når man først regner sånn på det, er det jammen en stor ære at vi får formidle Jesus til de fleste barna i bygda vår, sier pastor Knut Idland.

For å formidle Jesus, det gjør de, og det klart som ei kirkeklokke.

Hvor mange her har sagt «Jesus, vær min beste venn»?

Klar respons

Dagens andaktsholder er pastor Knut Idland. Han trer en kappe om seg og går ned i knestående. De neste fem minuttene skal han være Sakkeus. Fnising sprer seg i salen når Sakkeus klatrer opp en trappestige og titter fram bak en potteplante. Men så kommer Jesus, en ung gutt i hvit kappe, og det blir stille.

– Hvor mange her har sagt «Jesus, vær min beste venn»? spør Knut.

Nesten samtlige av barna løfter en hånd i været.

Kan de ha misforstått? Pastoren spør igjen.

Enda flere hender går opp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

hommersa%cc%8ak3

JUL FOR HELE BYGDA: Juleforestillingen til Betel Hommersåk samler vanligvis 20 prosent av bygdas innbyggere. Bildene viser fjorårets forestilling. Sakkeus spilles her av Knut Idland.

LES MER: Bygda som er full av pinsevenner.

Smitteeffekten

– Det vi ser, er at mange av disse barna tar bevisste valg i forhold til tro, forklarer Knut til Korsets Seier, idet møtet avsluttes og barna går ut i kafeen.

– Andre har ikke latt budskapet synke helt inn. De er her for å treffe venner. På Hommersåk er det nemlig populært å gå på Antenne, forklarer han.

– Gruppepress, altså?

– Ikke press, men smitteeffekt. Det er klart at smitteeffekten er stor blant denne aldersgruppen, og her på Hommersåk er det «in» å si «Skal du på Antenne?»

Hver fredag ettermiddag starter med lovsang, andakt og bønn. De aller fleste barna står klare når dørene åpnes. Noen få kommer slentrende først når kafeen og spillehallen åpner.

– Vet du, vi har bygdas billigste snop, sier Idland.

Menigheten har investert i spilleautomater, lufthockey og fotballspill i klasse med hvilken som helst spillehall for barn. Fra kafeen lukter det pommes frites.

Da vi begynte på videregående skole syntes mange at det ikke var så kult å være kristen lenger.

Møtte Jesus i tredje

Nå er Max Julian Eklund klar til å fortelle. Han var en av dem som rakk opp hånda som respons på Knuts spørsmål.

– Jeg har blitt venn med Jesus her. Det skjedde da…

  • Det var starten. Les artikkelen. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer