Frustrerte menn læres opp i kirkesjekking Hovedsak
I Filadelfiakirken Oslo er det mange single. – Ikke bli så kristen at du tror du ikke skal bli seksuelt tiltrukket, understreker pastor Andreas Hegertun.

 

Skrevet av Marcus Plementas.

Mannelukten brer om seg i lillesalen i Norges største frimenighet, Filadelfiakirken Oslo. Rundt 140 menn, de fleste mellom 20 og 35 år, er møtt frem til arrangementet «FilaMann!» – pinsekirkens første av flere kommende samlinger hvor tema er relasjoner til andre mennesker og til Gud.

– Vi ønsker blant annet å belyse hva som er årsaken til den høye singel-statistikken i menigheten, forteller en av initiativtakerne Harald Flem (37) som selv er singel.

Han mener det er på høy tid at menigheter også retter søkelyset på de single.

– Det arrangeres masse ekteskapskurs og forberedelseskurs. Siden det er så mange single i kristne stormenigheter, kan vi med fordel ha mer fokus på hva som skjer før, sier Flem.

Det er ikke en eneste jente her.

Bare for gutta

På denne første samlingen er relasjonen mellom mann og kvinne, dating og dating-kultur temaet. Og det er åpenbart et etterlengtet tema blant de mange single gutta i menigheten. Stemningen er god og pågangen blir etter hvert så stor at flere stoler må settes frem.

– Neste gang tar vi et større rom, sier pastor Andreas Hegertun til latter fra salen.

– Det er ikke en eneste jente her, så nå er det ingen vi trenger å imponere, hører vi det blir sagt.

LES MER: Ekteskapet handlet ikke om lykke, men om å bli bedre.

«Elendige» til å spørre

Som en del av forberedelsen til «FilaMann!» gjennomførte Filadelfiakirken Oslo en spørreundersøkelse blant jentene på menighetens gudstjenester søndag kveld. Der kom det inn hele 180 svar, de fleste fra single jenter i menigheten.

En av de mer oppsiktsvekkende funnene var at 73 prosent av jentene i undersøkelsen syntes guttene i Filadelfiakirken er «elendige» til å ta initiativet til en date.

– Filadelfiakirken i Oslo burde være det beste stedet i hele verden til å finne seg en bra jente, sier pastor Andreas Hegertun og innrømmer at menigheten sikkert kunne gjort mer for å skape en god date-arena. Han presiserer også at han selv ikke har vært singel siden han var 16 år.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Hjelper gutta å sjekke opp jentene i menigheten

RÅD OG INNSPILL: Pastor Andreas Hegertun og rektor Arne Gjervoldstad på Filadelfia bibelskole Oslo gir dating-råd til de fremmøtte. FOTO: Markus Plementas, KPK

– Dating var enklere før

Det blir duket for panelsamtale. Via et telefonnummer på en tavle kan gutta sende anonyme SMS med spørsmål til panelet. Initiativtaker Harald Flem har tatt på seg rollen som ordstyrer.

I panelet sitter også rektor Arne Gjervoldstad på Filadelfia bibelskole Oslo. Han er i 60-årene og presenteres derfor som «fossilen» i forsamlingen. Han skal fortelle litt om «hvordan man datet før andre verdenskrig» spøker han.

– Jeg tror dating var enklere før. Jeg forstår ikke hvorfor dere gutta i dag leter så mye etter signaler fra jenta. Dere er så forsiktige. Går det ikke bare an å spørre en jente rett ut?

Jeg ser penere damer enn kona mi for å si det sånn.

Jaget etter det perfekte

To unge menn fra forsamlingen, Johannes og Dag-Harald er også en del av panelet. De ønsker ikke å bli gjengitt med etternavn.

Spørsmålet til panelet handler nå om jaget etter det perfekte.

– Påvirker dette selvbildet og selvtilliten vår? Er vi og jentene redde for å oppfattes som ikke gode nok og å vise våre svake sider, spør Flem.

– Vi har store idealer på mange arenaer i vår kultur. Man har lett for å tenke at den man finner skal man gifte seg med. Da blir marginen for å feile mye mindre, mener Dag-Harald.

Heller ikke «snu det andre kinnet til» kulturen gjør saken enklere blant kristne, mener han.

– Om man er personen som må avvise en annen, så kan det oppleves som at man krenker den andre. Det står i kontrast til det kristne idealet om å være snill og grei, sier han.

– Ikke la høye idealer passivisere deg. Ta initiativ og be jentene ut. Det ligger litt humor i å si det så tydelig, men det er fordi det også er masse smerte her, kanskje fordi det nærmest er noe dysfunksjonelt her, mener Hegertun.

LES MER: Slik styrer du unna giftige forhold.

Pupper og lår

– Er vi også litt for kresne, spør ordstyreren og retter spørsmålet mot Johannes.

– Ja, det kan hende vi er det, men det er jo mange å velge mellom også. På en bygd med bare en veldig pen jente så er det greit liksom, sier Johannes til latter fra salen.

– Pupper og lår er fint det, men jeg ser etter X-faktoren. Det må være en connection og det må være humor. Jeg har truffet mange jenter, men ingen jeg vil gå videre med, forteller Johannes som i en alder av 31 år fremdeles ikke har hatt kjæreste.

– Man får seg aldri kjæreste om man hele tiden venter på at det skal komme noe enda bedre. Kan man til slutt ende opp med å ikke velge? spør Harald Flem.

– Mange prøver og ser hvordan det går, mens vi kristne har en tendens til å se veldig lenge før vi prøver, svarer Dag-Harald.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Hjelper gutta å sjekke opp jentene i menigheten

BEHOV: Initiativtaker og ordstyrer Harald Flem mener det er på høy tid at menigheter retter søkelyset på de single. FOTO: Markus Plementas, KPK

Vente med sex?

Temaet om sex før ekteskapet ble også tema. Hegertun mener det to grøfter å falle i.

– Enten tar man ikke Bibelens veiledning på alvor eller behandler jenter dårlig som vi ser mye av kulturen rundt oss kan være preget av. Men så er det på den andre siden en grøft om der hele tematikken blir for anspent og der de høye idealene fører til at vi ikke tør å gjøre noe av frykt for å feile, sier Hegertun.

– Vi har øyne vi over 60 også, skyter Gjervoldstad inn og tror kristne gutter gir seg for tidlig og fortsetter å finlete etter illusjonen av den perfekte jente.

– Jeg ser penere damer enn kona mi for å si det sånn. Men jeg tror valget falt på henne på grunn av X-faktoren. Det var noe med henne som tiltrakk meg, forteller Gjervoldstad som selv har vært gift i 37 år. KPK

kommentarer