Nøklene bak livslang kjærlighet Reportasjen
12 ÅRSAKER: Hjertet kan fortsatt gjøre et hopp når Else Marie Sjølie ser på ektemannen Ragnar. Slik har de fått det til:

 

 • Snakk sammen. Sett ord på ting på en ordentlig måte og før det blir for vanskelig.
 • Vær fysisk. Vær raus med kjærtegn. Men ikke tolk alt som seksuelle tilnærmelser.
 • Bli kjent med hverandre. Prøv å forstå den andres bakgrunn, verdier og følelser. Vis respekt! Prøv å se situasjoner ut fra den andres ståsted.
 • Be om hjelp til å løse konflikter. Ta tak i det som blir vanskelig før det er kommet for langt. Gå gjerne på kurs.
 • Ha et kjærlighetsspråk. Gjerne små – eller store – hemmelige tegn på at det er dere to som hører sammen. Vær heller ikke redd for å vise andre at dere er glad i hverandre.
 • Gjør ting sammen. Sett av tid i hverdagen til å ha det moro.
 • Balanse. Det er viktig å ha samvær og fellesskap med venner, men også å ha tid alene med hverandre. Det kan for noen par være vanskelig å finne en riktig balanse.
 • Gi hverandre alenetid. Respekter hverandres grenser. Gi rom for alenetid.
 • Gjør hverandre gode. Vær oppmerksomme, ros hverandre, hei på hverandre!
 • Spill på hverandres styrke og respekter hverandres svakhet eller sårbare sider!
 • Arbeidsfordeling. Snakk om hva som er en rimelig fordeling. Vær åpen for den andres signaler i forhold til stress og slitenhet.
 • Støtte. Vær åpen for når din ektefelle har ekstra behov for din varme og kjærlighet. I dag deg – i morgen meg. Vær ikke redd for å vise egen sårbarhet. Det gir styrke!
 • Åndelig fellesskap. Les i Bibelen sammen, be sammen! Samtal om det dere leser. Vær åpen om felles bønneemner. Det åndelige fellesskapet gir en tryggere grunn å bygge livet og ekteskapet på.

Agent forandring

De er uenige om hvordan bilen skal parkeres og Else Marie spiser sjelden brødet som Ragnar baker. Den ene er notorisk forandringshungrig, den andre er trygghetssøkende. Men kjærligheten blomstrer. Nå har de levd sammen i 55 år!

– Else Marie er en modig forandringsagent, jeg er mer forsiktig og treg, sier Ragnar.

Korsets Seier har blitt bedt på frokost i leiligheten de to har flyttet inn i etter å ha solgt sitt altfor store hus.

Ragnar og Else Marie er godt kjente i Pinsebevegelsen for sitt engasjement for barn og voksne gjennom mange tiår. Nå har vi invitert oss hjem til privaten for å få litt innsikt i hvordan man lever lykkelig sammen i 55 år.

Vi synes det er så enestående flott at vi har hverandre.

Baker brød

Vi har fått servert Ragnars hjemmebakte brød, som han baker med jevne mellomrom. Oppskriften kan han nå utenat. I går var de to på harrytur i Sverige, og kjøkkenbordet bugner av oster, kjøttpålegg og en raus bolle med grønnsaker.

– Else Marie spiser ikke brødet mitt. Det er min store sorg. Hun vil ikke ha så mange kalorier, sier Ragnar lettere såret, men med glimt i øyet. Else Marie tar grønnsaksbollen og tar for seg av tomater, paprika og agurk.

– Brødbaking er hobbyen min. Jeg baker og fryser ned og bruker dem som vertinnegaver. Du skal få med deg ett når du går!

Nå nyter vi kaffekoppen i sofakroken. På bordet ligger en Mac, en iPad og to mobiltelefoner.

Trygghet eller forandring

– Vi har hatt noen utfordringer, avslører Else Marie.

– Jeg kom fra et pent og pyntelig pinsevenn-hjem. Jenter skulle være snille og lydige og ikke ha meninger. Slik ble det i ekteskapet også. Jeg skulle jo ikke gjøre opprør, og til slutt bygde det seg opp ting. Da det først kom, ble det et voldsomt sinne.  Det hendte jeg kjørte meg vill i skogene rundt Kristiansand.

– Da vi giftet oss skulle Ragnar ta de store beslutningene, og sånn var det veldig lenge. Men så viste det seg at hvis ikke jeg tok initiativ, skjedde det ikke alltid noe, forklarer Else Marie.

– Jeg ville forandre og pusse opp, Ragnar ville vente og syntes det ikke var så farlig. Et bad vi hadde i Kristiansand tok det årevis å få satt i stand. Jeg gikk og irriterte meg over tregheten. Men saken er jo at Ragnar er ingen snekker, og han ville for eksempel ha økonomien på plass før vi gjorde noe. Dermed ble praktiske ting noen ganger veldig vanskelige.

– Jeg er mer rasjonell og flegmatisk, og hadde ikke antenner gode nok til å oppfatte Else Maries følelser som jente og person, sier Ragnar. – Jeg kom fra en veldig bekreftende bakgrunn. Hele livet hadde jeg blitt fortalt at jeg var helt enestående. Det preget meg. Derfor dukket det opp spenninger som vi var uforberedt på.

Det er sjelden vi går forbi hverandre uten å gi hverandre en klem.

– Hadde jeg ikke vært så glad i ham og beundret ham så veldig, kunne det blitt vanskelig, innrømmer Else Marie.

– Jeg prøvde å forklare hva jeg mente, men Ragnar forsto ikke bæret, ler Else Marie.

Først for ti år siden gikk de to et PREP-kurs for ektefeller.

– Det var 20 år for sent, sier de begge i munnen på hverandre.

– Men vi hadde stort utbytte av det og ble etterhvert sertifiserte instruktører selv. For oss betydde det at vi begynte å lytte bedre til hverandre og anerkjenne hverandres følelser som reelle. Det har vært en øvelse for oss.

Ulikhetene som kunne være truende i starten av ekteskapet, har nå blitt krydder i samlivet. Når har de holdt sammen i 55 år, og konstaterer at tiltrekningen fortsatt er der.

Tiltrekning som varer

– Jeg tiltrekkes av Else Marie hele tiden, sier Ragnar lavmælt.

 • Les ukens reportasje. Kjøp eAvis her.
 • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer