Ti fakkeltog Norge rundt for forfulgte kristne Samfunn

Kristne konvertitter rammes hardt av innskrenket trosfrihet i Midtøsten. I Oslo viste hundrevis sin støtte for forfulgte kristne torsdag kveld.


Skrevet av Ingunn Marie Ruud. 
Alle foto av Marcus Plementas. 

I en fullsatt Oslo domkirke minnet Stefanusalliansen og Åpne Dører om at retten til å skifte tro ikke er en selvfølge alle steder i verden. I år legges det særlig vekt på forholdene i Iran og Saudi-Arabia.

Utenriksminister Børge Brende deltok i starten av samlingen i domkirken før flere hundre gikk i fakkeltog for forfulgte kristne.

– Det er en glede for meg å vise støtte til de hundrevis av engasjerte mennesker her i Norge som hver november markerer solidaritet med forfulgte religiøse minoriteter, og som i år har fokus på retten til å skifte tro, sier Brende til KPK.

FAKKELTOGET I KRISTIANSAND: «Bli muslim igjen eller forlat landet»

Konkrete anbefalinger

Filadelfia-pastor Siri Novak Jenssen leverte et opprop fra organisasjonene til Utenriksdepartementet (UD) etter fakkeltoget. Oppropet har konkrete anbefalinger til hvordan Norges innsats for trosfrihet og retten til å skifte tro kan styrkes.

– Jeg setter også denne gang stor pris på at dere gir meg noen konkrete utfordringer, sier utenriksminister Børge Brende som ble minnet om at han hadde sagt han var takknemlig for å bli utfordret på dette da fakkeltoget ble arrangert for tre år siden.

– Utfordringene er krevende, de er noe å strekke seg etter, og de forplikter, sier Brende.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I fakkeltog for forfulgte i Midtøsten

UTFORDRET: Utenriksminister Børge Brende sier han setter pris på engasjementet og de konkrete utfordringene UD får når det gjelder forfulgte religiøse minoriteter. 

Det er i år tiende gang at fakkeltog for forfulgte kristne arrangeres.

– Vi er takknemlige for at forfølgelse av kristne og andre minoriteter har kommet høyere opp på agendaen, sier assisterende generalsekretær i Stefanusalliansen Hilde E. Skaar Vollebæk.

Eget minoritetsprosjekt i UD

– Internasjonalt arbeid med menneskerettigheter har gjennom mange år vært en viktig del av norsk utenrikspolitikk, sier utenriksministeren.

Brende forteller at vi står overfor en betydelig menneskerettighetsutfordring når vi vet at tre fjerdedeler av verdens befolkning lever i land der tros- og livssynsfriheten begrenses.

– Vi har derfor et eget minoritetsprosjekt i Utenriksdepartementet, der vi jobber med disse spørsmålene i samarbeid med våre ambassader og i FN, sier han.

LES MER: Skjebnen for verdens mest kjente blasfemioffer avgjøres denne uken. 

10 fakkeltog

Samtidig med fakkeltoget i Oslo ble det arrangert lignende arrangementer i Stavanger og Trondheim. Også i Bergen var det stort oppmøte i fakkeltoget onsdag den 9. november. Til sammen arrangeres det fakkeltog for forfulgte kristne ti steder i Norge i høst.

– Vi oppfordrer blant annet norske myndigheter til å legge press på stater til å forandre lovgivning som kriminaliserer apostasi og konvertering, og til å sikre at konvertitter på norske asylmottak ikke opplever trusler og vold fra andre beboere, forteller menneskerettighetsrådgiver i Stefanusalliansen, Lisa Winther, som har skrevet oppropet som ble levert til UD.

Børge Brende sier han forstår at dette er noe mange er opptatt av.

– Konfliktene i Midtøsten har mange steder fått grusomme konsekvenser for kristne og andre minoriteter. Det er naturlig at mange nordmenn er særlig opptatt av de kristnes situasjon. Også andre troende enn kristne er utsatt, som for eksempel bahaier, ahmadiyyaer og shi’a-muslimer, sier han.

Det er jo ikke så lett å reise til Iran.

Blir kristne gjennom TV-programmer

På markeringen i domkirken i Oslo var også Nikoo Ordodary (27) fra TV-kanalen Sat7 PARS. Nikoo har i mange år vært programleder for et ungdomsprogram, og er nå visedirektør for kanalen. Hun har selv opplevd å måtte flykte fra hjemlandet Iran, fordi familien ble kristen.

Hun fortalte historier om mennesker i Iran som fant Jesus gjennom kanalens programmer og fortalte om hvor vanskelig det er å konvertere og leve med kristen tro i Iran.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I fakkeltog for forfulgte i Midtøsten

FLYKTET: Iranske Nikoo Ordodary (27) fra den kristne TV-kanalen Sat7 PARS forteller historier om iranere som finner Jesus og blir forfulgt av myndigheter og samfunn.Hun har selv opplevd å måtte flykte fra Iran. 

Gjennom sitt arbeid i Sat7-PARS har hun snakket med svært mange som blir forfulgt på grunn av sin nye tro, noe som har inspirert henne til å ta en master i internasjonal lov med fokus på retten til å skifte tro.

Stig Magne Heitmann fra Åpne Dører fortalte rørende historier om iranske konvertitter som ikke blir trodd av norske myndigheter og får avslag på sine asylsøknader.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I fakkeltog for forfulgte i Midtøsten

EN TOM STOL: Stig Magne Heitmann fra Åpne Dører brukte en tom stol for å illustrere at flere iranere som skulle dele sin historie ikke kunne komme etter å ha fått avslag på asylsøknader om beskyttelse i Norge.

Viser støtte ved å bruke tid

Flere hundre hadde valgt å bruke litt av tiden sin i Oslo for å vise solidaritet med de forfulgte kristne.

– Jeg vil vise min støtte. Det gjør jeg med penger, men det er gøy å også gjøre noe der du faktisk bruker av tiden din for å vise støtte. Det er jo ikke så lett å reise til Iran og andre land hvor de trenger hjelp og støtte, men man kan i hvert fall gjøre dette lille i Norge, sier 21 år gamle Vilde Mari Reinertsen.

PAKISTAN: Avverget angrep på kristen koloni.

Hun ønsker å være med og være et lys i mørket.

– Det er også fint å kunne være tydelig på at man er kristen og fortelle andre at jeg gikk i fakkeltog for forfulgte kristne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I fakkeltog for forfulgte i Midtøsten

LANGT TOG: Flere hundre møtte opp i Oslo for å vise sin solidaritet med forfulgte kristne og kjempe for retten til å skifte tro.

En annen som gikk i fakkeltoget var Lillian som var med for tredje gang.

– Jeg støtter alle kristne som blir forfulgt og har det vanskelig i denne verden, og skulle ønske det var religionsfrihet slik at alle fikk lov å tro. Jeg synes dette er så viktig, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I fakkeltog for forfulgte i Midtøsten

FLERKIRKELIG: Fakkeltogene for forfulgte kristne er flerkirkelige arrangementer og folk i alle aldre deltok i Oslo.

Søndag for de forfulgte

Den 13. november markeres «Søndag for de forfulgte» i menigheter over hele verden. Stefanusalliansen oppfordrer alle menigheter i Norge til å markere dette enten da eller en annen dato som passer.

– Denne dagen viser vi solidaritet med alle kristne som undertrykkes og står opp for alle menneskers rett til trosfrihet, skriver Stefanusalliansen på sine nettsider.

 

kommentarer