Slår ring om Trump i bønn Hovedsak

Billy Grahams sønn Franklin Graham oppfordrer en splittet nasjon til å komme sammen igjen etter presidentvalget.

 

Skrevet av William Fuglset og Karl Andreas Jahr.
Foto: Wikimedia Commens og Flickr.

Sønnen til den verdenskjente evangelisten, Franklin Graham, la ut et innlegg på sin Facebook-profil kort tid etter at det ble klart at Donald J. Trump blir USAs neste president.

I innlegget skriver han at USA nå står overfor den vanskelige oppgaven med å komme sammen igjen etter den svært så splittende presidentkampanjen.

LES MER: TV-evangelister velsigner Trumps valgkamp.

«På tide å legge det bak seg»

«Dette valget har vært langt, det har vært tøft og det har vært splittende. Det er på tide å legge dette bak oss», skriver Graham og fortsetter:

«Nå er det på tide å komme sammen i enhet og arbeide sammen. Vår nasjon har så mange problemer som må løses. Enda viktigere er de åndelige behovene til landet vårt. Enten vi er rike eller fattige, uten Jesus Kristus er vi desperate i nød, de fattigste av de fattige. Vi kan ikke se bort fra hans hånd og hans øverste myndighet».

Graham har brukt store deler av året til å reise rundt til hovedstedene i samtlige 50 delstater i USA på sin «Decision America Tour».

Han mener landets framtid står på spill fordi sekularistiske krefter tar over. På Decision America Tour var formålet å holde bønnemøter ved de politiske maktsentra i byene. Under møtene står de frammøtte og bekjenner sine egne og nasjonens synder.

Det er blitt veldig undervurdert i valgkampen.

Høyesteretts makt

Den hvite, karismatiske pinsevennen har høyest sannsynlig stemt republikansk, slik han alltid gjør. Den afroamerikanske baptisten har nesten garantert stemt demokratisk. De kristnes stemmemønster har vært forutsigbart, også ved dette valget, selv om mange hevder at både Hillary Clinton og Donald Trump, de to presidentkandidatene, har en svært lite troverdig karakter.

– Det er veldig interessant, akkurat det der, for det er blitt veldig undervurdert i valgkampen, sier valgforsker og professor ved Universitetet i Bergens institutt for sammenliknende politikk, Frank Aarebrot, til Korsets Seier.

Han sitter i USA på selve valgdagen og følger med på innspurten av valget når vi ringer ham for å snakke om temaet.

– Mange snakker om arbeiderne som har mistet jobbene sine, og som stemmer på Trump av økonomiske grunner. Men den kristenfundamentalistiske motstanden mot demokratene har vært like sterk som før, den har bare gått i skyggen, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

ks45_s12

TUNGEN PÅ VEKTSKÅLEN: I forrige ukes Korsets Seier skrev vi utfyllende om de kristne velgernes overveldende støtte til Donald Trump.

– Hvorfor er den motstanden så stor?

– Deler av den er vanskelig å forstå for nordmenn. Men noe går det an å forstå, innleder Aarebrot, før han går inn på forskjellene og likhetene mellom det norske og det amerikanske samfunnet.

USA er, på mange måter, vel så liberalt som Norge, forklarer Aarebrot. Saker som selvbestemt abort og likekjønnet ekteskap står omtrent like sterkt blant de progressive amerikanerne som her til lands.

– Den store forskjellen er jo at disse lovene er vedtatt at folkevalgte organer som faktisk eksisterer for å vedta lover. Loven om selvbestemt abort ble vedtatt i Stortinget. Retten til likekjønnet vielse i kirken ble vedtatt av Kirkerådet. Men i USA er det høyesterettsdommerne som vedtar lovene. Det er ikke flertall i Kongressen for verken homofilt samliv eller selvbestemt abort, sier han.

– Om høyesterett i Norge hadde så stor makt at den kunne vedta lover, ville mange nordmenn også blitt ganske sinte, hevder Aarebrot.

Clinton har gått så langt som å si at religiøs aktivitet kun skal skje innenfor kirkenes fire vegger.

Bevarer religiøs frihet

Pastor og amerikavenn Finn-Henrik Friis Larsen bekrefter at hvite, evangelikale kristne stort sett har holdt seg til Trump i dette presidentvalget.

– Det er i hvert fall det jeg har hørt fra de jeg kjenner og har pratet med. Av dem er det mange pinsevenner som støtter Trump fordi han er den som sier at han vil bevare friheten for de evangelikale. Clinton har gått så langt som å si at religiøs aktivitet kun skal skje innenfor kirkenes fire vegger. At det ikke tilhører det offentlige rom. Da har man begynt på en farlig vei, etter mitt syn.

REPUBLIKANERNE I NORGE: – Hillary har ingen sjanse – Rubio vinner.

Trosser sex-praten

Ikke engang Trumps oppsiktsvekkende uttalelser i et skjult opptak fra 2005, der han skryter av hvordan han tilnærmer seg kvinner på en seksuell måte, støtet fra ham de evangelikale velgerne.

– Det er påfallende at en rekke republikanske politikere trakk sin støtte til Trump etter de opptakene, mens ikke en eneste av pastorene som hadde gitt sin støtte til Trump trakk sin støtte, mener Frank Aarebrot.

– Det er nok blant annet på grunn av et slags sinne over nettopp det at de føler at en gjeng med jurister har brakt Amerika i en mer sekulær retning som ikke har noe grunnlag i folket.

Finn Henrik Friis Larsen er enig i at Trumps uttalelser var mer enn uheldig.

– Men så må man se forbi det, og se innholdet i hva kandidatene egentlig sto for, mener han.

Det eneste håpet for dette landet er Gud.

«Be for Trump»

Selv om valget i USA er avgjort mener han behovet for å engasjere seg i bønn er like viktig i dag som før presidentkampanjen ble avgjort.

«En ting er sikkert, vi trenger å be for vår nye president, visepresident og våre andre ledere hver dag, enten vi er enige med dem eller ikke. De trenger Guds hjelp og veiledning. Det er min bønn at vi vil virkelig være «en nasjon under Gud», skriver han.

Før presidentvalget var avgjort la Graham også følgende melding ut på Facebook:

«Bibelen forteller oss at til syvende og sist: «Gud er konge over folkene, Gud har satt seg på sin hellige trone.» (Salme 47:9) Jeg ber Gud om å gi oss en president, en visepresident og andre ledere i dette landet som vil anerkjenne Ham og se til Ham for veiledning».

«Men uansett hvem som er i Det ovale kontor, Gud er fortsatt på tronen. Mitt håp er i Ham. Han er hva landet vårt trenger. «Men nå, Herre, hva skal jeg vente på? Bare til deg står mitt håp.» (Salme 39:9)

LES MER: Tror Bush trumfer Trump.

– Det eneste håpet for USA

Til Fox News uttalte også Graham tidligere i år at Gud er det eneste håpet for USA.

– Det eneste håpet for dette landet er Gud, og vi har tatt Gud ut av den politiske debatten. Vi har også tatt ham ut av det offentlige rom, og jeg vil få ham inn igjen, sa han. KS/KPK

 

kommentarer