Når kristne kriger Hovedsak / Kultur

Krigsfilmen «Hacksaw Ridge» er historien om en mann som lar sin kristne tro få konsekvenser for hvordan han handler i krigen.

 

Den kjente Hollywood-skuespilleren Mel Gibson gjør regissør-comeback ti år etter sin siste film «Apocalypto».

Storfilmen «Hacksaw Ridge» er en australsk-amerikansk biografisk krigsfilm om Desmond Doss, som nektet å bære våpen under 2. verdenskrig, men som allikevel ble en av Amerikas største krigshelter.

– Det er en veldig sterk film med en unik historie som har basis i virkeligheten, sier avdelingsleder for kinofilm i SF-Norge, Åge Hoffart til KPK.

MISJONÆRFILM AV SCORSESE: «Filmen er hard, tøff og vil skape debatt». 

Tydelig kristent budskap

Storfilmen, som har premiere i USA fredag 4. november og som kommer til Norge den 9. desember, viser hvordan den kristne krigshelten Desmond Doss endte opp med å redde mange liv og ble den første pasifisten i amerikansk historie til å motta æresmedaljen.

Filmen skal ha fått ti minutter med  stående applaus under verdenspremieren den 4. september på filmfestivalen i Venezia, skriver Christiandaily.com. Det norske fimmagasinet Montages kalte filmen for et høydepunkt på festivalen.

Filmen omtales som «ikke misjonerende».

De siste årene har det kommet mange trosbaserte filmer fra Hollywood. I tillegg til store bibelske eposer som «Noah» og «Exodus: Gods and Kings» har vi også sett filmer der kristne personer portretteres som i «Heaven is for real», «War room» og «Miracles from heaven».

– Hacksaw Ridge er aktuell for alle. Den har med en sterk del om hans tro som påvirker hans handlinger og inspirerer andre, men filmen skiller seg fra nisjefilmene ved å være en stor og bred film som retter seg mot et større publikum. Den har et kristent budskap, men er ikke en misjonerende film, sier Hoffart i SF-Norge.

Artikkelen fortsetter under traileren.

Troshelt som utfordrer

Damaris Norge, en organisasjon som er opptatt av å relatere kristen tro til populærkulturen, bekrefter at de vil lage et opplegg rundt «Hacksaw Ridge» når den kommer på norske kinoer.

– At filmen omtales som «ikke misjonerende» velger jeg å tolke som at filmfortellingen oppleves troverdig og ekte, uten å være påtrengende. Men la oss håpe at den oppleves utfordrende og skaper nysgjerrighet på kristen tro hos den som i utgangspunktet er skeptisk, sier team- og produksjonsleder i Damaris Norge, Margunn Serigstad Dahle til KPK.

– Vi kommer nok både til å skrive en artikkel med utgangspunkt i filmen og lage en samtaleguide som oppfordrer til refleksjon over filmen på ulike nivå, sier Serigstad Dahle som også jobber som førstelektor i kommunikasjon og livssyn ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.

Hun har ikke sett filmen selv, men kjenner til historien og har sett traileren.

– Filmen er jo basert på en sann historie, der hovedpersonen virkelig er en troshelt som utfordrer meg i eget liv. Hvordan preger min kristne tro hverdagen min – og valgene mine? Hvordan vises det at Jesus er herre i mitt liv? spør Serigstad Dahle.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Mel Gibson klar med ny kristenfilm

MØTER MOTSTAND: Hovedpersonen Desmond Doss er spilt av Andrew Garfield (kjent fra Løver for lam, Boy A, The Imaginarium of Doctor Parnassus, The Social Network og ikke minst hovedrollen i The Amazing Spider-Man). Ross møter mye motstand for sitt religiøst begrunnede valg om å ikke bære våpen i krigen. Foto: Star Media/SF Studios

Ikke bevisst utelatt fra promotering

I de foreløpige norske omtalene av filmen nevnes ikke hovedpersonens religiøse begrunnelse for valget om å ikke bære våpen. Ifølge Hoffart er ikke det en bevisst valgt strategi fra SF-Norge å tone ned det religiøse innholdet.

– Disse beskrivelsene er skrevet før noen hadde sett filmen, og vil nok oppdateres med mer info etter hvert, sier han.

Hoffart tror heller ikke at det vil ha noen innvirkning på publikums lyst til å se filmen om det religiøse aspektet nevnes i promoteringen.

– Jeg tror ikke det vil ha noe å si fra eller til. Dette er først og fremst en krigsfilm som viser krigen på sitt verste og hvordan noen handler for å overleve den.

LES MER: Hollywood-kjendis skal spille Paulus.

Voldelig og blodig

Hoffart legger ikke skjul på at «Hacksaw Ridge» viser krigen i all sin grusomhet og slik sett følger seg inn i rekken av regissør Mel Gibsons forrige filmer som «Passion of the Christ» og «Apocalypto».

– Mel Gibson legger ikke bånd på seg og smører skikkelig tykt på. Denne filmen er veldig voldelig og blodig og viser oss krigens realisme, sier Hoffart og sammenligner den med åpningsscenene til «Saving Private Ryan» fra 1998.

Også Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen fra Montages beskriver i sin Filmfrelst-podcast fra filmfestivalen i Venezia noen av scenene i filmen som «eksepsjonelt brutale».

Mel Gibson gir oss en mulighet til selvransakelse.

– Må kjenne på egne grenser

Filmens blodige og voldelige fremstilling av krigens grusomheter gjør Serigstad Dahle usikker på om hun vil se filmen når den kommer til Norge.

– Her er det viktig å kjenne på egne grenser. Men om jeg kanskje ikke kommer til å se filmen, så vil jeg sette meg inn i handlingen slik at jeg kan samtale med andre om budskapet, sier hun og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

– Enten en ser filmen eller ikke, gir Mel Gibson oss en mulighet både til ransakelse i eget liv og til å samtale med både kristne og ikke-kristne om kjernen i kristen tro.

Filmens aldersgrense i Norge er ikke satt ennå, men Hoffart i SF-Norge mener den ikke er egnet for de yngste.

– Jeg tviler på at aldersgrensen for denne filmen blir lavere enn 15 år, sier han. KPK

 

kommentarer