KS-tegner gir seg Kultur
– Det var vanskeligere enn jeg trodde, medgir Daniel Asprusten (22).

Tekst: Karl Andreas Jahr
Foto: Privat

I ganske nøyaktig ett år har Ansgarstudenten Daniel Asprusten fra Sandefjord tegnet karikaturer av Pinsebevegelsen. Korsets Seier har publisert tegneserien ukentlig på side 10 og 11.

Årsaken er delt i to:

– Livet blir intensivt fram til jul. Jeg har en bacheloroppgave å levere som krever min fulle oppmerksomhet. I tillegg var det vanskeligere å tegne enn jeg trodde. Det krever mye av meg.

Idérike pinsemøter

Daniel har vokst opp i pinsemenigheten Filadelfia, Holmestrand. Foreldrene har holdt Korsets Seier og Daniel hadde merket seg forrige tegneserie: Pastor Hansen av Øivind Crompton.

I sitt stille sinn tenkte Daniel at dette kan jeg overgå, særlig når det kommer til det tegnetekniske.

Da foreldrene gjorde ham bevisst på at Crompton ga seg, var han ikke sen om å sende en epost til KS.

– I starten var det vanskelig. Man blir litt selvkritisk før man finner flyten, og den fant jeg etter rundt tiende tegning. Men de siste månedene har det vært idétørke.

– Hva gjør du da?

– Jeg drar på pinsemøte, selvfølgelig. Det er jo der all inspirasjonen kommer fra. Så går jeg hjem med blokken full av ideer.

Ideene startet i tjenesten som erfaren lovsangsleder. Her har han opplevd korte tidsfrister, mangel på kommunikasjon, ulike forventninger, lite delegering og generelt høye krav.

– Sangvalg og framføring kan aldri tilfredsstille alle. Og jo lengre man går ned i spagat, jo større mangel på rød tråd er det. Her er det mange komiske poenger, og komiske poenger er sunt for Pinsebevegelsen, mener Asprusten.

Humor varmer 

I den siste tegningen har Asprusten valgt å gå ut med et smell.

– Jeg er nok litt mer kritisk enn jeg pleier med flere sensitive temaer på en gang.

Den man elsker tukter man, står det i Skriften. Det sies også at det mest ærefulle man kan oppleve, er å bli parodiert.

Den litt omvendte psykologien har fungert for Asprusten. Da han ble eldre følte han seg mer og mer fremmedgjort til Pinsebevegelsen. Tuktende tegninger, karikaturer og komikk har tint opp det kjølige.

– Jeg er jo egentlig veldig glad i kulturen. Humor minner meg om det.

Comeback

– Da får du ha lykke til med bacheloroppgaven!

– Jo takk. Forresten, det kan godt være at jeg vil gjøre et comeback. Vi får se. Snakkes!

kommentarer