Fullfører løpet Reportasjen
– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få se dem igjen! Lommetørklet til Kjell Våraker (90) er gjennomvått. Tårene renner i strie strømmer.

 

– Dette var nok min siste misjonsreise, sier Kjell Våraker.

For litt over 20 år siden ankom han og Halvard Hasseløy Cluj Napoca i Romania med en hjelpesending til pinsevennene der. Jernteppet var revet og det var vanskelige tider i landet.

Gud sa vi skulle dit

– To ganger har jeg opplevd at Gud har talt direkte til meg om steder vi skulle dra til for å hjelpe. Der og da opplevde jeg at Gud sa vi skulle reise til Onesti. Jeg hadde aldri hørt om byen før. Men vi dro likevel.

Den nå 90 år gamle gründeren, forretningsmannen og misjonsmannen Kjell Våraker er endelig tilbake hos pinsemenigheten han sammen med Halvard Hasseløy og Filadelfia, Drammen bygget kirke for for 20 år siden. Byen er Onesti i Romania. Kirkebygget som den lille, fattige menigheten ikke hadde mulighet til å bygge selv, men som betydde en ny framtid for den til da bortgjemte og forfulgte undergrunnspinsemenigheten i Romanias fattigste område.

Nå skal det feires. Æresgjester fra Norge har blitt invitert. Kjell Våraker er naturlig nok hedersgjesten.

Gripende gjensyn

Gjensynet er sterkt og gripende. Søndag kveld er det vekkelsesmøte. Halvard Hasseløy har prekt djervt og utfordrende. Mennesker søker fram til forbønn. De er sultne på Guds nærvær. De vil bli frelst og helbredet. Fire ungdommer og en eldre kvinne blir døpt i møtet.

Det gir håp for framtiden, midt i en by som opplever mye arbeidsledighet, fraflytting til mer sentrale deler av Europa og lite framtidstro.

Kjell Våraker sitter på første benk og lar seg henføre av det sterke bønnebruset og den sterke atmosfæren. Tårene renner.

– Når jeg hører den høylydte bønnen fra flere hundre stemmer, får jeg et glimt av den Pinsebevegelsen jeg vokste opp i som ung gutt i min forsamling i Norge; da bønnebruset var sterkt og atmosfæren ladet.

Den isolerte undergrunnsmenigheten kom ut i dagslyset, takket være at vi fikk være levende bønnesvar.

Omfavnelsen

Og plutselig gjør Kjell noe han aldri før har gjort. Han reiser seg opp, tar de tre stegene opp trappen til plattformen, går bort til pastor Gheorgie Balcan og omfavner ham, lenge og sterkt. De to mennene gråter. Ingen av de to pleier å vise så sterke følelser.

– Sånt har jeg aldri gjort før. Jeg er ikke sånn av type. Men jeg kjente at jeg måtte. Antakelig får jeg aldri se ham igjen. Jeg ville uttrykke min kjærlighet. At vi står med dem. Midt i vanskelighetene og utfordringene. Kjell tørker tårene igjen. Det er vanskelig å forme ordene, for følelsene er så sterke.

– Tenk at jeg skulle få oppleve dette! Vi kom hit til denne byen og denne menigheten som et bønnesvar for 20 år siden, sier Kjell beveget.

Medlemmene i Filadelfia, Onesti har heller aldri glemt den stilige og ærverdige mannen fra Norge. Alltid ulastelig antrukket og med alle hårstrå på plass. Han er verdig og enkel på samme tid. Nå flokker de seg om ham. Det vanker kyss på begge kinn, omfavnelser, gjensynstårer, takknemlighet, minner strømmer på.

Kjell har nettopp utført en bragd. Gjennomført en strabasiøs misjonstur i en alder av 90 år. Over fire timer hver vei med fly, pluss mellomlandinger og lange gådistanser på store flyplasser. Like lenge i bil. Ansiktet stråler. Han er ikke trøtt. Han er begeistret og oppglødd.

Kjell Våraker er mannen som startet det som etterhvert ble Norges største private trykkeri i vedskjulet i barndomshjemmet. Han er ungdomslederen som levde og åndet for neste generasjon. Han er eldstebroren som ga alt for menigheten i Filadelfia, Drammen. Og han er misjonsmannen som i en årrekke var leder for Pinsevennenes Europamisjon i en tid da kommunismen falt og det ble et nytt Europa å forholde seg til. Detaljene kan leses i boka «Fra vedskjulet til Europatoppen» om Kjells liv og virke. Kjell har mottatt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for samfunnet.

Misjonskall

– Du skjønner, da jeg var ung, trodde jeg at jeg hadde misjonskall. Det hadde jeg sikkert også, men…

  • Les artikkelen. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer