Fiendens taktikk Leder
Å bli bitter på menighet er ingen bragd.

 

På bibelskolen i Sør-Afrika traff jeg en gutt som het Gabriel.

Det mest bemerkelsesverdige med gutten fra Transvaal, var de hullete buksene og hans merkelige gange.

Om han var hjulbeint, eller bare slepte på foten husker jeg ikke, men å komme bak ham opp de lange trappene kostet tid, og ofte var han sistemann inn til timen.

Da jeg etter noen måneder fikk mulighet til å bli kjent med Gabriel, satte det dype spor. Gabriel, som er på min alder, vokste opp som gårdsarbeider på en farm langt fra folk. Sammen med faren sin tjente han i virkeligheten som slave for en krevende familie som anså apartheid som Guds ordning, og Gabriel og faren som arbeidsdyr. Skadene på bena var resultat av at han og faren i årevis hadde blitt innlosjert i et trangt hundehus uten mulighet for å strekke på bena. Maten de var blitt servert passet også bedre for hunder enn for mennesker.

En samling mennesker fulle av feil.

Da jeg møtte Gabriel hadde han og faren nytt friheten i flere år. Gabriel ledet et tverrkirkelig barnearbeid i landsbyen han kom fra, og blant barna han underviste var de hvite barna fra farmen han inntil nylig hadde tjent som slave ved.
Etter å ha spurt hvordan dette var mulig, fikk jeg en lekse om bitterhetens dødelige fare og tilgivelsens grunnleggende nødvendighet, som jeg aldri vil glemme.

Dette året har jeg tenkt mye på Gabriel. Jeg har tenkt på ham når jeg i det stille ergrer meg over at lovsangsteamet ikke velger mine favoritt-sanger. Jeg har tenkt på ham når det føles som om mine hjertesaker dumper nedover på de andres prioriteringsliste, og jeg har tenkt på ham når jeg har blitt stående og rydde opp i ting som noen helt andre har rotet til.

Jeg har også tenkt på ham når jeg hører om hele familier som har forlatt menigheten sin fordi de fikk et litt brått møte med en leder, og når mennesker etter 30 år fortsatt er bitre over en predikant som hadde mer iver enn visdom i sin framtreden.

Å bli såret i menighet krever ikke mer enn at du møter opp.

En samling mennesker fulle av feil, utstyrt med alle mulige og umulige personligheter, bærende på en flora av hjertesaker og meninger, er et krevende utgangspunkt. At vi i tillegg samles rundt en usynlig Gud hvis tale mottas med varierende tydelighet, er også med å tilføre spenning på reisen.

At konseptet menighet i så mange tilfeller fungerer godt, er rett og slett kun Guds nåde.

Fienden vår (får) altfor mange billige seiere.

Dette året har usunt lederskap blitt satt under lupen. Det er helt avgjørende.

Men vi trenger også sunne etterfølgere som tar opp kampen mot bitterhet.

Bitterhet og manglende vilje til å tilgi har utarmet Guds rike, og gitt fienden vår altfor mange billige seiere.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg