Den vises råd Samtalen
La ungdommen prøve og feile, mener Thorleif Jahr (88). Faren hindret ham selv i å slippe til.

 

Jeg er storlig fornøyd med utviklingen her, og med nybygget.

Thorleif Jahr ser seg rundt i Barratt Kaffebar. Kafeen i Filadelfiakirkens inngangsparti ligger nærmest vegg i vegg med Korsets Seier sine kontorer, og det er én av grunnene til at mange av våre intervjuer foregår over en kaffekopp her. Men i dag føles det naturlig.

Dette bygget har vært Jahrs åndelige hjem i over 80 år. 9. april 1934 gikk han inn i Filadelfia, fem år gammel, i følge med foreldrene som hadde flyttet fra Strømmen til hovedstaden. Siden har han blitt, og fortsatt er han jevnlig innom menighetslokalene i sentrum – om han ikke drar på hjembesøk hos andre gamle menighetsvenner, da. Det er nemlig ikke noe problem å komme seg rundt i Oslo.

– Du kjører bil?

– Å, ja, hver dag. Det har jeg ikke noen problemer med, verken trafikken eller noe.

Hadde vi ikke fulgt med i forandringen, så ville menigheten stoppet opp.

Men nå kikker han altså rundt på alle menneskene som sitter i kaffebaren og prater, jobber eller bare tar seg en pust i bakken med en kaffekopp.

– Vi har jo leid ut til universitetet her, sier han idet det kommer noen studenter gående ned trappa, kan hende fra en forelesning inne i storsalen.

– Det gir oss inntekter, men det er noe som er enda viktigere: Tenk deg studentene her. De er i Herrens hus.

– Tror du det vil føre noen av dem til troen?

– Ja, det tror jeg. Det må vi be om. Og det har vi lagt i Herrens hender.

Aldri enig med faren

Thorleif Jahr er mannen som sammen med sine sønner forandret sin fars skraphandel til å bli et stort forretningskonsern. Norsk Gjenvinning, som familien solgte i 1999, har i dag 1.500 ansatte, og omsetter årlig for cirka fire milliarder kroner.

– Jeg kaller meg selv gründeren for gjenvinning av industriavfall, forteller han.

Faren Adolf startet en skraphandel i Oslo i 1926, to år før Thorleif ble født, og sønnen jobbet hos faren fra han var liten. I 1930 flyttet bedriften til jernbanetomten på Grefsen og tok navnet Aker Flaske- og Skraphandel. Det var fortsatt navnet på bedriften da Thorleif overtok ansvaret i 1972.

– Jeg hadde sett dette mens jeg jobbet for faren min, at vi kunne gjenvinne industriavfall fra bedrifter, men jeg slapp ikke til. Det var bare én sjef. Men det første året etter at han ga seg, hadde vi økt omsetningen nesten ti ganger, sier Thorleif.

Han forteller om et vanskelig forhold til faren. Thorleif slet med å få gehør for sine ideer. Faren ville gjøre det på sin måte.

– Du følte ikke at du slapp til?

– Nei. Far og jeg vekslet aldri et vondt ord. Vi var aldri høyrøstet. Men enige var vi aldri. Og det jeg gjorde, fikk jeg aldri noe særlig ros for.

Det gjorde at han …

  • Det var innledningen. Drev det som ble Jahr & sønner, og senere Norsk gjenvinning. Kjøp eAvis (på fredag) her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

 

kommentarer


Anbefalte innlegg