De 10 som påvirket Pinsebevegelsen mest Reportasjen
Terje Berg, Einar Nymoen og Anne Gustavsen går gjennom 100 år med pinsehistorie.

 

Korsets Seier legger lappene med alternativer på pinseprofiler fra ulike epoker i Pinsebevegelsens 100 år gamle historie på bordet. Reaksjonene kommer umiddelbart:

Anne Gustavsen (AG): Det første jeg ser er antall kvinner.

Einar Nymoen (EN): Det er en katastrofe. Det kan vi slå fast allerede.

De tre erfarne pinsevennene ser på navnelappene med alle forslag på personer med stor påvirkning på den norske pinsebevegelsen.

Terje Berg (TB): Historisk var det slik med kvinnene ellers i samfunnet også. Vi forandret oss i takt med med den generelle utviklingen, i hvert fall delvis.

EN: Barratts kvinnesyn var faktisk forut for sin tid. Det må nevnes. Senere falt vi tilbake, særlig da en del lutheranere gikk inn i Pinsebevegelsen.

Seier med glans

– Apropos T.B. Barrratt, er han den udiskutable nummer én?

Alle nikker uten et snev av tvil.

TB: Han ville vært nummer én i Europa til og med.

EN: Det hadde ikke vært noen pinsebevegelse uten Barratt.

AG: Han var også en befriende annerledes type leder enn kanskje hans disipler ble etter hvert. Han var frimodig og uredd. Han turte å gå nye veier, han heiet fram kvinner. Han tok tak i alkoholproblematikk, samfunn og politikk. Han var utadvendt og relevant. Blant annet brukte han tidens populære musikkstil i menigheten.

EN: I et hundreårsperspektiv er det ingen tvil om hvem som har hatt mest innflytelse. Påvirkningen var sterk og langvarig, helt fram til i dag.

TB: Ja, han brukte den tidens moderne sanger, og satte nye tekster til dem.

EN: Han hadde en voldsom gjennomføringskraft. Han startet hedningmisjon, men avsluttet den igjen, fordi det ikke fungerte. Han var endringsvillig.

TB: Når han så lyset, så måtte det skje med en gang. Og han fikk det til.

EN: Det handlet om to store temaer: Dåpen, altså vår menighetsordning. Og det handlet om misjonen. I de store temaene gjorde han forandringer. Han jobbet i ti år innenfor en alliansetanke, hvor han fortsatt tenkte metodistisk om dåpen, og tenkte at åndsdåpen er for alle. Så, i 1916, ble han døpt, snudde helt og startet med egne menigheter. Og folket, i hvert fall i stor grad, fulgte han.

Aage både splittet og startet vekkelser. Innflytelsen er det derimot ingenting å si på.

Fri og svensk

I samme periode er det to andre sentrale personer som panelet diskuterer: Lewi Pethrus og Erik Nordquelle.

EN: De er viktige, men dette er en topp ti-liste i et hundreårsperspektiv. Da er jeg usikker på om en svensk pinseleder og De Frie venner-grunnleggeren får plass. De var nær Barratt. I strid og vennskap førte det til en indirekte påvirkning, men likevel.

De andre samtykker, men lar Pethrus ligge på bordet enn så lenge. C.M. Seehus nevnes også som viktig. Han startet den første pinsemenigheten i Skien, men det skapte ikke et skred av nye pinsemenigheter. Panelet mener det først og fremst hadde betydning lokalt.

AG: Det er så mange mennesker som har betydd mye for Pinsebevegelsen, særlig lokalt. Derfor må vi tenke nasjonalt når vi velger i dag.

100 års påvirkning

EN: Den eneste andre personen som er der hele hundreåret, er denne mannen, Emanuel Minos.

– Den eneste innvendingen er vel at han ikke grep innflytelsen i stridsspørsmål?

AG: Kanskje fordi han var evangelist, ikke menighetspastor. Men …

 • Det var innledningen. De tre erfarne pinselederne fortsetter å gjennom historien med deres epoker. Her sammenlignes Pinsebevegelsens profilen i og på tvers av epokene. Kjøp eAvis (på fredag) her.
 • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

Artikkelen fortsetter under bildet.

pinsetopp10-2

RETT UTENFOR: De erfarne pinseprofilene Anne Gustavsen, Terje Berg og Einar Nymoen diskuterer dem som nesten nådde topp ti-listen, nemlig Åge Åleskjær, Jostein Krogedal, Tom Erlandsen, Ragnvald Frøyshov og Marit Landrø. Alle foto: Thomas Leikvoll.

TOPP 10-LISTEN:

Endelig liste vurdert av redaktør Anne Gustavsen og de erfarne pinselederne Terje Berg og Einar Nymoen.

 1. Thomas Ball Barratt
 2. Emanuel Minos
 3. Ludvig Karlsen
 4. Egil Svartdahl
 5. Thoralf Gilbrant
 6. Aril Edvardsen
 7. Alma Halse
 8. David Østby
 9. Øystein Gjerme
 10. Aage Samuelsen

Kriterier for innflytelse:

 •  I forbindelse med Filadelfiakirken Oslo 100 års jubileum, gjør Korsets Seier en uhøytidelig kåring av de ti personene med mest innflytelse på Pinsebevegelsen i Norge. Det var nemlig lenge forventet at Filadelfia, Oslos pastor skulle ha innflytelse i hele landet.
 • Med innflytelse mener vi de som på godt og vondt satte ny retning eller evnet å holde tilbake for ny utvikling

NB! Panelet vil uttrykke at dette er en høyst uformell og subjektiv kåring gjort med et glimt i øye. Er du uenig? Er det noen du mener undervurderes eller overvurderes? Hvordan ser din liste ut – hvorfor ser den slik ut? Kommenter under eller send en mail til karl@k-s.no.

 

kommentarer