Ansvarlig redaktør i KS, Anne Gustavsen. Leder
Sannheten går aldri ut på dato.

 

Det er interessant at Bjørn Eidsvågs subjektive og manipulerte Jesus-bilde i forestillingen «Etterlyst: Jesus» til og med har fått humanetikeren og ateisten Levi Fragell til å rope et varsko til kirken og utfordre den til å stå for det den tror på.

I forestillingen, som pågår for fulle hus og som får høye terningkast av lek og lærd, både latterliggjør han og setter spørsmålstegn ved sentrale kristne trossannheter som blant annet livets to utganger og Jesus som frelser og forsoner.
Da begynner det å bli alvorlig.

Trosforsvaret må ikke lenger forbeholdes spesielt interesserte.

Fragell skriver følgende på Verdidebatt: «Bjørn Eidsvåg har åpenbart laget seg sin egen og meget sympatiske religion, som han – såvidt jeg forstår – fortsatt kaller kristendom. Denne varianten lar seg på iøynefallende vis ikke forene med kirkens bekjennelsesskrifter, (…) betydelige mengder av Bibelens og Jesu egne ord, (…) kirkens historie og evangelisk misjon på alle kontinenter.»

Fragell reagerer videre på at korreksjonen fra kirkens ledere på Eidsvågs vranglære er vag og imøtekommende.

I det siste har spørsmålet om trosforsvar og teologi blitt aktualisert ikke bare gjennom Eidsvågs forestilling, men også gjennom flere debatter om temaer som skapelse og seksualitet. Spørsmålet om livets to utganger har også vært et hett tema de siste ukene, der biskop Tor B. Jørgensen avviser fortapelsens mulighet.

Undersøkelser viser at den unge generasjon kristne i Norge ikke akkurat har trosgrunnlag og trosforsvar som sin sterkeste side. Norges kristne har aldri lest så lite i Bibelen som nå. Samtidig har vi en tydelig utvikling der stadig flere lar relasjoner styre valg av menighetsfellesskap, ikke trosbekjennelse og teologi.

Antakelig er det viktigere enn noen gang å ha fokus på apologetikk, og gjøre den tilgjengelig langt inn i tenåringsmiljøer og ungdomsarbeid. Trosforsvar må ikke lenger forbeholdes spesielt interesserte.

Norges kristne har aldri lest så lite i Bibelen som nå.

Vi lever i et samfunn der det er trendy å snekre seg sin egen gudstro framfor å bøye seg for én sannhet. Vi setter oss på vår høye hest og plasserer den allmektige Gud i vårt eget bilde. Preget av en arrogant narsissisme tilpasser vi uten å blunke Guds ord og sannheter til den livsstil og de normer som gjør oss passe politisk korrekte og som lar oss leve komfortabelt med oss selv i sentrum.

Ærefrykten for Gud og hans talte Ord som er sant til alle tider, i ydmyk erkjennelse av at jeg ser stykkevis mens Gud har oversikten, må få en renessanse iblant oss.

En sannhet går ikke ut på dato.  Og særlig ikke Guds talte ord. For hva vil skje hvis selve fundamentet for den kristne troen smuldrer vekk for en hel generasjon? «Hvordan holder den unge stien sin ren?» spør David i Salme 119,9. «Ved å ta vare på dine ord», konkluderer han.

Det samme gjør vi. 

 

kommentarer


Anbefalte innlegg