De Kristne-avhopper vil starte opprørsparti Nærbildet
Avgått nestleder Trine Overå Hansen har fått deler av Demokratene, Kystpartiet, Kristent Samlingsparti og avhoppere fra De Kristne med på laget.

 

– Forrige fredag fortalte du Korsets Seier om en avgjørende helg hvor et nytt parti kunne blitt dannet. Hvordan gikk det?

– Vi hadde en avstemning som strandet med 15 mot 16 stemmer. Vi ønsket nemlig Steinar Bastesen som leder, men en annen kandidat fra Kystpartiet ble valgt. Da valgte vi å trekke oss ut.

– Hvem er «vi»?

– Vel, det er sammenslutninger fra mange småpartier som sliter; Kystpartiet, Demokratene, avhoppere fra Partiet De Kristne og Kristent Samlingsparti.  Kystpartiet og Demokratene har ligget nede med brukket rygg de siste årene. Kristent Samlingsparti er nesten borte. Det er en samling som trenger å forenes i en gjenfødelse.

LES MER: KrF-suksess, mens De Kristne slet under skolevalget.

Bakgrunn

Frem til 2013 var Trine Overå Hansen kommunepolitiker i Øygarden på Sotra. Avisen Norge i dag-medarbeideren gikk da fra KrF til Partiet De Kristne. Ganske raskt inntok hun nestledervervet.

Forrige gikk hun av som nestleder i PDK. Samtidig tok hun et ramsalt oppgjør med kulturen i partiet. (Les mer om dette, og tilsvaret til Erik Selle i papiravisen)

Allerede nå er hun sentral i en ny partietablering: Næringslivsleder, vinimportør og vestlending Dan Odfjell har tatt initiativ til å forene flere partier – nemlig Demokratene, Kystpartiet, avhoppere fra Partiet De Kristne og Kristent Samlingsparti – til ett nytt håp. Det har også pågått samtaler med Pensjonistpartiet.

LES MER: Sliter med bedehusstemplet.

Foreløpig tittel: Alliansen De Verdikonservative

– Steinar Bastesen ble kastet ut av Kystpartiet i 2008 fordi det nye styret den gangen mente han var illojal. Hvorfor ønsker dere Bastesen som partileder?

– Han som ble valgt kjenner vi lite til. Han er heller ingen kjent profil, og det trenger et nytt parti. Selv om Bastesen havnet i konflikt med Kystpartiet ledelse, er han en folkekjær og godt likt stemme hos det norske folket. Da han var leder for Kystpartiet, sa han ting som det var. Han har også vært tydelig mot avkristning av Norge. Bastesen som partileder var også et krav for næringslivsleder og initiativtaker til partifusjonen, Dan Odfjell. Da trakk vi andre oss ut også, inkludert mange i Kystpartiet.

– Så partiplanene har mislyktes?

– Å nei, da. Under arbeidstittelen Alliansen De Verdikonservative er det stor interesse for en sammenslutning. Samtalene fortsetter i nær framtid. Mange er motiverte.

Det er nok en opprørsånd her i vest, det kan du trygt si.

– Trenger virkelig Norge enda et nytt, kristent parti som kommer og går?

– Dette vil bli et mye bredere parti. Riktignok er vi opptatt av å bevare den kristne kulturarven, men det er også mye mer. Vi ønsker å stoppe islamiseringen og masseinnvandringen. Vi vil stoppe EØS-avtalen og stadig utflagging av makt fra Norge til EU, som går stikk i strid med folkeviljen. Norge er for elitestyrt. Folkeviljen må bli viktigere. Vi jobber mot sentralisering og vil ha mer makt til de områdene hvor verdiene skapes, nemlig ved kysten.

LES MER: Kristen tro i aggressiv valgkamp

– Bergenser og samtidshistoriker Frank Aarebrot har flere ganger bemerket at han synes det er rart det ikke er noe vestlandsparti i Norge. Er dere svaret?

– Det er nok en opprørsånd her i vest, det kan du trygt si. Vestlandet må få mer igjen. Mer veiutbygging er også viktig for oss. Veiene i vest er en vits sammenlignet med i øst. Vi synes vi får lite tilbake i forhold til det vi skaper. Likevel vil jeg si vi er mer i opprør mot sentralmakten. Derfor vil vi være like relevante for Sørlandet og Nord-Norge som Vestlandet.  

– Så dere er mer «anti-Oslo», da?

– Ja …

  • Det var innledningen. Les svaret og resten av artikkelen i fredagens papirutgave. Kjøp eAvis (på fredag) her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer