En virkelighetsnær tro Kristenliv
Skeptikerne mener kristendommen mangler forankring i virkeligheten. Hvordan håndterer du det?

 

FORFATTER: Morten Marius Larsen, ungdomspastor i Filadelfia, Kristiansand Tema: Moderne vitenskap: Venn eller fiende? Morten Marius Larsen er ungdomspastor i Filadelfia, Kristiansand

FORFATTER: Morten Marius Larsen, medieprodusent i Filadelfia, Kristiansand. 

«Liverpool er verdens beste fotballag.» Kameraten min rister oppgitt på hodet når jeg gjentar påstanden denne lørdagen også. Rolig og behersket henviser han til liga-tabellen, men kontres i senk av min eminente analyse fra forrige kamp. For ikke å snakke om argumentene mine fra formtabell, terminliste og cornerstatistikk.

I mai møtte realitetene meg som en vegg. Favorittlaget tapte en finale, fikk åttendeplass i ligaen og viste at virkelighetsforståelsen min trenger justering.

Hva med kristen tro? Tåler den et møte med virkeligheten?

Skeptikernes anklager kan sammenfattes i en setning: Kristendommen mangler forankring i virkeligheten.

Skeptikernes anklage

Gjennom fire år som ungdomsarbeider har jeg deltatt på mange arrangementer med konseptet «grill en kristen» på videregående skoler. Her blir auditoriet stuet fullt med ungdom som stiller spørsmål om hva som helst, og vi i panelet må svare. «Har ikke vitenskapen motbevist Gud for lengst?» «Hvordan kan Gud være god når det er så mye vondt i verden?»

Mange av anklagene fra skeptikerne kan sammenfattes med dette: «Kristen tro mangler forankring i virkeligheten.»

Har de rett? Må man knipe øynene hardt igjen for å tro på Gud?

MORTEN MARIUS: Bevisene for vår kristne tro.

Blind eller begrunnet tro?

Jeg er overrasket over hvor mange kristne som kapitulerer i møte med vanskelige spørsmål og sier «det nytter ikke å forstå, man må bare tro». En slik samtalestopper bidrar neppe til å øke troens troverdighet.

Bibelen derimot, framstiller ikke troen som ubegrunnet.

«Bibelen lærer oss at det finnes gode og tilstrekkelige grunner for å vite at dette er sant. Paulus og Jesus svarte på spørsmål fra mennesker hele tiden. Begrepet ’ti stille, bare tro’ finnes ikke her», sier teologen Francis Schaeffer.

Hvis vi skal vise at kristen tro er sann, må vi vise at den henger på greip og gir en troverdig beskrivelse av virkeligheten vi ser rundt oss.

Mange kristne kapitulerer i møte med vanskelige spørsmål.

Hele virkeligheten

Det er lite tillitvekkende når folk velger ut den delen av virkeligheten som passer dem best, og lukker øynene for resten. Verden rommer både de mest spektakulære fossefall og de dødeligste tsunamier. Det vil oppleves som uærlig hvis kristne stadig gjentar at «Gud er kjærlighet», men sjelden berører vanskelige spørsmål, slik som lidelsens problem.

Kristne har alt å tjene på å adressere dette med en sylskarp ærlighet. Kristendom er jo ikke det eneste livssynet som må konfronteres med all verdens lidelse. Har andre livssyn mer troverdige svar?

Forfatteren Timothy Keller oppsummerer ulike tilnærminger til lidelse på slik:

«Buddhisme sier ’aksepter det’, karma sier ’betal det du skylder’ og sekularisme sier ’unngå eller fiks det’.»

MORTEN MARIUS LARSEN: Jakten på mitt skjulte superheltoppdrag.

Det kristne livssynet er annerledes. I motsetning til buddhisme, mener kristne at lidelse er ekte – det er ingen illusjon. I motsetning til karma, mener kristne at lidelse er urettferdig fordelt. I motsetning til sekularisme mener kristne at lidelse noen ganger kan brukes til noe meningsfullt.
Mest av alt: Det kristne livssynet gir håp.

«Mens andre livssyn lar oss sitte midt i livets gleder og se fram mot kommende sorg, gir kristendom mennesker styrke til å sitte midt i verdens sorg og smake den kommende glede», skriver Timothy Keller.

Ferdigtygde svar og påstander må avvises eller aksepteres.

En kirke som stiller spørsmål

I tillegg til å svare på spørsmål, var Jesus også en mester i å stille dem. Tenk om menigheten kan bli kjent for å stille de ærligste spørsmålene om virkeligheten?

Påstander og ferdigtygde svar må man enten akseptere eller avvise. Ærlige spørsmål inviterer mennesker inn.

 

 

kommentarer