Oppretter departement for forfulgte kristne Samfunn
Ungarn setter av millioner av euro for å hjelpe kristne IS-ofre.

 

Ungarn har det siste året kommet under press for sin håndtering av Europas massive migrasjonskrise. Nå åpner de et eget kontor for å bekjempe kristen-forfølgelse i Midtøsten og Europa.

– I 81 land rundt om i verden blir kristne forfulgt, og 200 millioner kristne lever i områder hvor de opplever å bli diskriminert. Millioner av kristne er truet av radikale religiøse ideologier, sier Zoltan Balog, som er Ungarns minister for humanitære ressurser, skriver Christianity Today.

Den ungarske regjeringen har avsatt tre millioner Euro, i overkant av 27 millioner kroner, som skal brukes på forfulgte kristne fra Midtøsten.

Artikkel fortsetter under bildet.

ungarn

KRITISK TIL KVOTEFLYKTNINGER: Ungarns statsminister Viktor Orban har tatt initiativ til en folkeavstemning om hvorvidt Ungarn skal ta imot de kvotene landet er pålagt av EU eller ikke. FOTO: European People’s Party/CC/Flickr

LES MER: Fem årsaker til at kristne led mer i 2015.

Vil redusere migrasjonen

Det var etter at Ungarns statsminister Viktor Orban og Zoltan Balog besøkte Roma i august, der de blant annet møtte pave Frans og andre kristne ledere, at de bestemte seg for å opprette det nye departementet.

Myndighetene mener den beste hjelpen de kan gi er å hjelpe forfulgte i deres egne hjemområder. Ifølge den britiske avisen Daily Express er opprettelsen av departementet et ledd i forsøket på å redusere massemigrasjonen av forfulgte kristne til Europa.

– Dette kan ikke være en løsning i seg selv, men den beste strategien er å håndtere situasjonen hvor folk kommer fra, noe som vil bety mindre behov for gjerder i Europa, sier Ungarns ambassadør i Roma, Eduard von Habsburg.

I 81 land rundt om i verden blir kristne forfulgt.

Folkeavstemning mot EU

Antallet kristne i Midtøsten har blitt kraftig redusert de senere årene med bare 180.000 kristne i Irak i dag sammenlignet med to millioner i 2003. Hundretusener av kristne flyktet fra Mosul og Nineve-sletten etter at IS tok den irakiske byen i 2014.

På Åpne Dørers «World Watch List» for 2016 rangerer Irak på andre og Syria på femte plass på listen med over 50 land der kristne er under press. Nesten 40 av disse landene har en muslimsk majoritet.

Konflikt i Syria og Libya har også forårsaket uro, og resultert i at millioner av flyktninger har reist gjennom EUs åpne grenser.

Ungarns statsminister Viktor Orban har rettet kritikk mot EU etter at det i fjor ble vedtatt en kvoteordning for de mange innvandrerne som søkte asyl i Europa. Ordningen med fordeling av asylsøkere mellom medlemslandene var også omstridt blant flere østeuropeiske land.

Orban har tatt initiativ til en folkeavstemning om hvorvidt Ungarn skal ta imot de kvotene landet er pålagt av EU eller ikke. Avstemningen skal finne sted 2. oktober.

– Hvis vi virkelig ønsker å hjelpe, så skal vi hjelpe der det virkelige problemet er. Vi skal først hjelpe kristenfolket før det islamske folk, uttalte Orban.

Artikkele fortsetter under bildet.

flyktninger-ungarn

PÅ VEI: Flyktinger samles på Keleti togstasjon i Ungarns hovedstad Budapest. De er på vei til Tyskland. Foto: Shutterstock. 

Jahn-Otto Johansen: – Dagens Europa er truet.

Vil statuere et eksempel

Den ungarske regjeringen skal nå bruke de kommende ukene på å klargjøre hvilke oppgaver den nye avdelingen skal få, selv om det primære fokuset vil være det humanitære. En del av hensikten med å gjøre initiativet offentlig er å statuere et eksempel for andre europeiske nasjoner.

– Av en eller annen grunn har ideen om å forsvare de kristne fått en dårlig smak i Europa, som om det betyr å utelukke andre mennesker. Det ungarske initiativet er ment å vise det trenger ikke å være sånn, sier ambassadør Eduard von Habsburg til Catholic News Service.

Ungarns minister for humanitære ressurser, Zoltan Balog, sier at landets interesse ikke bare ligger i Midtøsten, men også i Europa.

– Vår interesse ligger ikke bare i Midtøsten, men i alle former for diskriminering og forfølgelse av kristne over hele verden. Det er derfor å forvente at vi vil holde et våkent øye med de mer subtile formene for forfølgelse også i Europa, sier han. KPK

 

kommentarer