I evig spagat Nærbildet
Knut Arild Hareide blir dratt i alle retninger. 
Nå gleder han seg til å lande samarbeidsspørsmålet.

 

– Tidligere KrF Hordaland-leder og skolebyråd i Bergen, Thomas Moltu, har tatt et offentlig farvel med KrF, og beskriver et parti som svikter sine prinsipper i viktige verdisaker. Går det inn på deg?

– Det er alltid trist når folk i KrF går over til andre partier. Jeg forstår at dette er en prosess som har gått over tid for Thomas sin del, og det respekterer jeg.

– Treffer kritikken hans?

– Jeg mener at vi er tydelige. Når jeg velger å ta del i årets homoparade, så er det for å være klokkeklar på at vi står opp for menneskeverdet og kjemper mot diskriminering av minoriteter uansett.

Vi ser at kampen om ekteskapsloven er tapt.

– Har du vært like tydelig på å profilere KrFs syn på ekteskapsloven?

– Det foregår nå en prosess i partiet der vi utvikler et nytt partiprogram. I den sammenhengen har jeg støttet forslaget om en ny tekst. Vi ser at kampen om ekteskapsloven er tapt, men også i det nye forslaget løftes ekteskapet frem som den beste rammen for samlivet og familien. Relativt sett har vi i KrF blitt tydeligere i dette spørsmålet fordi vi nå er det eneste partiet som understreker viktigheten av ekteskapet mellom mann og kvinne, etter at FrP snudde i dette spørsmålet.

– Som KrF-leder står du i et stadig spenn mellom de som ønsker en tydeligere kristen linje og de som ønsker et mer folkelig verdiparti. Hvordan trives du med dette presset?

– Jeg synes det er fantastisk spennende å lede et sentrumsparti, der det er delte meninger. Og jeg tror Norge trenger et sentrumsparti som løfter de kristne verdiene høyt. Når vi nå diskuterer samarbeidsmulighetene framover, kommer skillelinjene fram, og slik må det være.

Vestlandet har ingen vetorett i KrF.

– KrF opplever å spille en nøkkelrolle om dagen, og er derfor svært omsvermet. Har du selv landet på hvilke råd du vil gi partiet?

– Dette er en stor prosess i partiet vårt, og jeg gleder meg til vi kan lande hva vi går for. I mitt hode har noe begynt å bli klart, men jeg reiser rundt for å lytte og fange opp signaler fra hele landet. Akkurat nå har hele partiledelsen avsluttet en fire dagers rundreise på Vestlandet. Vestlandet har ingen vetorett i KrF, men det er klart jeg lytter til hva våre folk der borte sier.

– I samarbeidet med dagens regjering har det blitt mange feider, spesielt med FrP. Er KrF under din ledelse et godt parti å samarbeide med?

  • Les svaret og resten av intervjuet med KrF-lederen. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg