Mannen som testet min barmhjertighet Disippel
Å eksponere barna for de fattige gir lærdom 
i takknemlig, vidsyn, menneskeverd og nestekjærlighet.

 

Kåre Skuland

FORFATTER: Kåre Skuland, daglig leder og pastor i Jesus Church, Oslo.

Jeg kneler ned – ikke i bønn – men for å luke gresset rundt garasjen min, da plutselig en stemme bak meg rykker meg opp med roten.

«Excuse me, Sir.»

Der står det en ung mann fra Gambia – Jambo (navnet er endret). Han er husløs, pengelens, arbeidsløs, men arbeidsvillig. Jeg liker ikke tigging som fenomen, og har mer sansen for å hjelpe dem som vil jobbe.

Han har sine ID-papirer i orden og har arbeids- og oppholdstillatelse i Spania. Jeg tenker at å være økonomisk flyktning ikke bare er et forståelig valg, men trolig tvingende nødvendig for mannen. Jeg ville uten tvil gjort det samme om jeg sto i hans sko – slik mine forfedre dro til Amerika for 100 år siden.

«Hagearbeid for 100 kroner timen», foreslår jeg.

Jambos håp er pulverisert. Alt er tapt.

Verdifull mulighet

Jambo er nevenyttig og en hyggelig mann. Han overnatter ofte på Røde Kors Oslo sitt tilbud for husløse for 30 kroner per natt. Jeg tilbyr ham etter hvert å overnatte på madrass i en liten redskapsbod – jeg er ikke klar for å ta inn en fremmed i mitt hus, for man vet jo aldri hva slags menneske han egentlig er. Tenk om han har frynsete moral?

Ulovlig opphold? Men barna mine liker Jambo og blir eksponert for en del av Oslo som de aldri har hørt om – de fattige, arbeidsløse og husløse. For en verdifull mulighet til å gi mine barn noen uvurderlige leksjoner i takknemlighet, vidsyn, menneskeverd og nestekjærlighet!

KENT ANDERSEN: Flyktninger, nei takk? 

Tragedien

Men så kom katastrofen. Jambo skulle til banken med oppsparte midler til husbygging for sine gamle foreldre og nytt kirketak i Gambia, samt 8.000 kroner for hjemreisen etter seks år til sin tilkommende kone og sin seks år gamle datter.

Ved Oslo Domkirke blir Jambo stoppet av to politimenn i sivil. Han blir kroppsvisitert og de oppdager kontantene i tasken hans. De konfiskerer pengene – 28.000 kroner. Så forsvinner politiet, og Jambo står ribbet tilbake. At politimennene hadde falske ID-kort hersker det liten tvil om.

Vi anmelder ranet, for norske politifolk er ikke ransmenn. Men Jambos håp er pulverisert. Alt er tapt. Og jeg – en evangelisk pastor – møter en mann som ligger ranet langs veien fra Jeriko til Jerusalem med åpne sår. Skal jeg gå forbi?

Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe én.

Utfordrer

Lignelsen om Den barmhjertige samaritan er en flott metafor for hvordan Jesus kom for å redde oss som var ranet av tyven som myrder, stjeler og ødelegger. Men vi gjør grov vold mot lignelsen dersom vi ikke forstår at Jesu lignelse først og fremst utfordrer oss til å leve som en barmhjertig samaritaner i hverdagen vår. Jeg ble testet på om jeg mente alvor med min kristendom.

Jeg hjalp Jambo sommeren for to år siden, og fikk samlet inn alt han hadde tapt. Nå har han bodd i Spania i snart ti år, og kan derfor søke om spansk pass i oktober og deretter søke jobb i hele EU. Betingelsene er rent rulleblad og at han må være tilstrekkelig integrert i det spanske samfunn – for eksempel snakke spansk. Jambo tilfredsstiller kravene og snakker spansk flytende. I tillegg må han betale den spanske staten cirka 650 euro per år han har hatt arbeids- og oppholdstillatelse i landet (cirka 60.000 kroner) innen oktober.

Jeg har fremdeles cirka 15.000 kroner av de pengene vi samlet inn til Jambo for to år siden, så reelt mangler Jambo 45.000 kroner for å få spansk pass.

KNUT OLAV AAMAAS: Ja, det er stuerent med islamkritikk 

Legge ut

I lignelsen sier den barmhjertige samaritan til verten på herberget: «Sørg godt for ham. Må du legge ut mer, skal jeg betale deg når jeg kommer tilbake.» Et lån, altså.

Jeg fikk denne innskytelsen: Kanskje jeg kan være som verten i lignelsen, og «legge ut litt mer»? Kanskje vi sammen kunne låne beløpet til Jambo som et slags mikrolån – og slik «sørge godt for han»?
100 lesere som låner ut noen hundrelapper hver, så er vi i mål og risikoen er fordelt på mange. Jeg holder orden på det regnskapsmessige og tilbakebetalingen.

Vipps ditt lån til 95774195 eller betal til konto 6580.47.00166 (egen konto for Jambo).

Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe én. Og gjør mot den ene, det du gjerne skulle gjort mot alle. Vær som den barmhjertig samaritaner eller som «vert som måtte legger ut mer» – og takken vil stige til Gud fra en hel gambisk storfamilie.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg