Fallet til verdens største menighet Reportasjen

Megapastor David Yonggi Cho førte en liten husgruppe til 
himmels. Så falt de ned igjen i 
korrupsjon, svindel og skattesnusk.

 

FOTO: Flickr.com – Creative Commons

– Uansett om det handler om kirke eller business, koreanere skammer seg ikke over suksess, forklarer  Ik-Chan Kim, tidligere eldste i pinsemenigheten Salemkirken, Oslo.

Kim er født i Sør-Korea, men flyttet til Norge som barn. Han har observert utviklingen i de pinsekarismatiske miljøene i både Norge og Sør-Korea. Han, og mange av hans sørkoreanske trosfeller i Norge, har særlig fulgt utviklingen i verdens største menighet, Yoido Full Gospel Church.

Pinsemenigheten i Seoul hadde for noen år siden nesten én million medlemmer. Det er en fantastisk historie når det gjelder menighetsvekst.

Det er tøft å være på toppen. Djevelens angrep blir store.

Tøft på toppen

Noe gikk likevel galt. De siste årene har antall medlemmer gått ned. Antall menighetsaktive har sunket enda mer etter at grunnlegger og tidligere hovedpastor, doktor David Yonggi Cho, sammen med blant andre sin eldste sønn, Hee-Jun, ble dømt for svindel, skattesnusk og korrupsjon i 2014.

– Det er vondt, og lenge ville jeg ikke tro det, selv om jeg har fulgt saken tett. Men etter domfellelsen så også jeg at bevisene var for entydige og vitnesbyrdene for mange til å tvile.

I ettertid føler Kim at han kanskje ikke burde vært så overrasket.

– Vi har sett det før. Mange ganger. Det er tøft å være på toppen. Djevelens angrep blir store, for store for noen av våre pionérer. Griskheten tok ham. Det ble for mye. Selv for Yonggi Cho, medgir Kim.

LES OGSÅ: Karismatiske kristne som likestiller heterofilt og homofilt samliv.

Svindel, skattejuks og korrupsjon

Etter en mirakuløs vekst fra starten fem mennesker i 1958 til nærmere én millioner, begynte fallet i 2002.

Da ble menigheten ble anbefalt å kjøpe aksjer av Chos eldste sønn…

  • Det var bare begynnelsen. Etter hvert kom mer og mer av historien opp til overflaten, til pressen og til myndighetene. Les saken. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer