Kirken som tok livet tilbake Reportasjen

På svensk tv snakker de om «Mirakelet i St. Clara». Vi dro for å se hva som skjer i den gamle kirken.

 

Det er tidlig mandag morgen, og pulsen i Stockholm sentrum er høy.

Avtaler skal rekkes, busstider skal holdes og noen syklister har helt tydelig rekorder som skal slås.

Etter å ha overlevd et par rekordforsøk med liten margin, tar jeg til høyre ved Centralstasjonen, og før jeg vet ordet av det, så er jeg der.

Fra de åpne kirkedørene høres lovsang. Utenfor snor køen seg rundt kirken. Foreløpig er de kanskje 150. De venter på mat. Men de har mye mer i vente.

Iwan-GiertzNETT

BØNN OG BETJENING: – Vi ber, og så tar vi et lite steg. Så ber vi igjen, og tar et nytt lite steg, sier Iwan Giertz, hovedprest St. Clara.

Den som ber

– Hva er det egentlig som skjer her?

– Vi tror det er Den Hellige Ånd som er på ferde.

Prestekontoret i den gamle kirken er trangt og velbrukt. Menighetens hovedprest, Iwan Giertz, har fridag, og er derfor ekstra tidlig i kirken.

– Det står at den som ber, han får. Det som skjer her er ikke annet enn svar på bønn. Vi ber, og så tar vi et lite steg. Så ber vi igjen, og tar et nytt lite steg, forklarer Giertz og ser ut av vinduet der køen fortsetter å vokse.

Mange av kirkens 200 frivillige er i sving med å forberede dagens første matutdeling. Inne i kirken er et tyvetalls mennesker fortsatt i bønn. De fleste har levd røft.

Ikke ferdig

Historien til den vakre St Clara-kirken, som er plassert midt i det sekulære Stockholm, har fanget interessen til riksdekkende medier i Sverige, så vel som til troende rundt om i hele Skandinavia.

For 25 år siden var det bare tre eldre damer igjen i menigheten. Korskirken fra 1590 skulle avvigsles, og planer om å utvikle stedet til et spa-anlegg var angivelig under utvikling.

Men Gud var ikke ferdig med kirken, som er bygget på ruinene av et kloster eid av klarissene, etterfølgere av Klara av Asissi.

Vekkelse kommer innenfra, fra lengtende, brutte hjerter.

Hver søndag stuer nå opp mot 600 mennesker seg sammen i kirken som har ordinære sitteplasser til halvparten. Hver uke kommer nye mennesker til tro. Hundrevis har kommet ut av et liv i rus, og mennesker hevder å bli helbredet etter forbønn.

Vekkelsesmøter, vitnemøter og en bibelskole for de som kommer til tro er blant de synlige resultatene på Guds nærvær i kirken, som i rammene av et folkekirkebygg  drives av en selvstendig luthersk karismatisk menighet.

Melodi Grand Prix. Køen er fargerik. Flyktninger og narkomane siger sakte framover i køen sammen med krøplinger på krykker og et eldre par med slitte klær. I tillegg til mat får de oppmuntringer, en klem, forbønn eller råd om hvordan de sender inn søknadsskjemaer til den svenske staten.

– Motivasjonen vår handler om at vi selv har bodd på gata, forteller en kristen iraner som tidligere var muslim. I tillegg til å dele ut mat har han startet opp en egen organisasjon som har fokus på å hjelpe de hjemløse. Nylig fikk han nasjonal heder og ære for å ha dratt i gang et eget Melodi Grand Prix for hjemløse artister.

Lengsel

Inne i kirken gjør Torbjørn klar trallen med bøker og traktater. Hver dag er han på Sergels torg, eller Plattan som det heter på folkemunne, med kaffe, boller, kristen litteratur og muligheten for forbønn.

– Er det mange som vil ha forbønn?

  • For 25 år siden var den vakre kirken midt i Stockholm sentrum nær nedleggelse. I dag er den fylt med mennesker uken igjennom. Hele 200 mennesker er i sving som frivillige gjennom uken i St. Clara. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer