Dype røtter Samtalen
Grammy-vinner Leeland Mooring (28) er fostret opp på Gud og musikk.

 

Den kjente amerikanske artisten går inn hoveddøren.

Vanligvis er Leeland Mooring vant til å opptre på kvelden. Nå skal han lede lovsang for bibelskolen til Filadelfia Kristiansand midt på dagen. Det føles litt rart og uvant, medgir han i sitt stille sinn.

Noen nordmenn peker ham i riktig retning, mot riktig rom. Med raske steg fortsetter han. Bibelskolestudenter venter. Han tar i dørhåndtaket, hilser kjapt og begynner å synge. Han lukker øynene. Det gjør han ofte når han lovsynger. Men nå merker han at han også gjør det fordi han er spent.

Sakte åpner han øynene noen minutter ut i sangen. Synet vil han alltid huske. Ingen ser på ham. Noen ser opp, mens de fleste har øynene lukket. Leeland sukker stille og trekker på smilebåndet. Det er deilig å slippe presset, et underholdningspress som mange lovsangsartister kan kjenne på.

I dag er det Gud som får fullt fokus.

Det er liten fare for å bli høy på seg selv når moren din er manager og faren din sjåfør.

Hjemmefølelse

– Jeg tenkte at dette må være en meget spesiell kirke, forteller Leeland om opplevelsen tre år tilbake. Han husker hver detalj fordi det gjorde inntrykk.

Leeland har også et godt sammenligningsgrunnlag. Han besøker opp mot hundre menigheter i året verden over. I Norge har han omtrent vært årlig i ti år.

– Disse menneskene lengtet sånn etter Gud at de knapt enset meg. Det var utrolig. Denne kirken måtte jeg bli bedre kjent med. Her kan jeg lære mye, forteller norgesvennen fra Texas.

– Dessuten føler jeg meg hjemme i byen. Kristiansand er omtrent på størrelse med Baytown hvor jeg er fra.

Kritikerrost

Hvis tema er internasjonal kristen musikk fra de siste ti årene, kommer man neppe utenom bandet Leeland. Etter det sterke debutalbumet Sound of Melodies fra 2005 betraktet mange dem som naturlig arvtaker til det britiske bandet Delirious?. De aldrende britene, som hadde pumpet ut kvalitetspop og -rock med tydelig kristent innhold i over ti år, var i ferd med å legge opp.

Bandet Leeland har siden blitt tildelt fire Grammy Awards og åtte Dove Awards gjennom fem album. Dove er en egen årlig seremoni i Nashville som utdeler utmerkelser til kristne artister.

De har blitt hyllet av kritikere og musikkolleger. Nestor innen kristen popmusikk, Michael W. Smith, har sagt at Leeland er «det beste jeg har hørt på veldig, veldig lenge».

– Jeg er fostret opp på Gud og musikk, sier Leeland Mooring, som er låtskriver, lyriker, vokalist og gitarist i bandet.

Han vokste opp i en pastorfamilie som drev menigheten Celebration of Life. Både menigheten og familien ble preget av foreldrenes hovedinteresse, nemlig musikk. I barne- og ungdomsgruppen, hvor Leeland gikk, var følgelig musikken sentral.

– Det var ikke alltid like bra, men det var gøy. Vi utviklet oss tidlig.

Søker man Guds rike, så dater man for å gifte seg.

Tidlig krøkes

Allerede som 11-åring skrev Leeland sin første sang. «Shine», het den. Etter å ha gitt en vellykket framføring av sangen i en kirke i Illinois, begynte ryktet om den syngende pastorfamilien å spre seg.

Turnélivet i USA var i ferd med å ta form. Da han var 14 år deltok han i en stor musikkonkurranse, og kom til finalen i Nashville. Selv om han ikke vant, ble hans talent oppdaget.

Mindre enn et år senere signerte han for Essential Records, som er en del av Sony. Det gjorde han sammen med sin eldre bror, Jack Mooring, deres fetter Jake Holtz og kirkevennene Jeremia Wood og Mike Smith.

– Hvordan godtok de at fornavnet ditt ble bandnavnet?

– He he, det var faktisk hele bandets idé.

– Å?

– Ja, de synes det hørtes kult ut.

Litt kjendis

Suksessen kom tidlig for både bandet Leeland og unggutten Leeland. Tross oppmerksomheten er han usikker på om han vil kalle seg kjendis.

– Jeg har liksom aldri følt meg kjent. Jeg har aldri opplevd paparazzier jakte på meg, om du skjønner.

Den amerikanske sørlandsvennen legger imidlertid til at han kjenner ansvaret.

– Jeg er et forbilde. Det skal jeg være veldig klar over, selv om jeg vil si at alle kristne på sett og vis er forbilder.

– Er vi?

– Ja, selvfølgelig. Overfor våre venner, familie, kolleger og tja… alle vi kjenner og møter. Folk ser på livene våres, bevisst og ubevisst.

I unggutten Leelands tilfelle var familien med å holde ham i balanse.

– Det er liten fare for å bli høy på seg selv når moren din er manager og faren din sjåfør. Støtten fra kirken var fantastisk hele veien. Den har vært med å gi min tro dype røtter. Det hjelper når man blir kjendis som tenåring. Vi vet jo hvordan det går med ungdommer som blir kjendiser for tidlig.

– Dårlig?

– Dårlig.

Nå ser jeg den spesielle ærligheten og det genuine her i Norge.

28-åringen smiler lurt.

– Ja, og så giftet jeg meg tidlig, da.

19 år gammel giftet Leeland seg nemlig med 18 år gamle Amanda.

– Man vokser og modnes veldig av ekteskap. Jeg flyttet rett fra og mor og far til hustruen, slik det står skrevet, sier han leende.

Reising og ekteskap

– Det var tidlig, men dere har nå holdt sammen i nesten ti år. Hva er hemmeligheten?

  • En av verdens største kristenartister siste tiåret advarer mot nykristen datingkultur, forteller om sterke gudsopplevelser og vitner om Norgeskall. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg