Kristendommens pr-problem Hovedsak
Ingen andre steder vokser kristendommen raskere enn i Afrika. Likevel er korrupsjon et stadig større problem på kontinentet.

 

Tekst: William Fuglset
Foto: Wikimedia Commons

– Det er et tankekors at over 80 prosent av oss kenyanere er kristne. Likevel er Kenya et av verdens mest korrupte land, sier pastor Adah Adoyo.

Hun står og snakker ved talerstolen på en kirkekonferanse hos pinsemenigheten Door of Hope i Narok, et par timers kjøretur vest for hovedstaden Nairobi. Sammen med mannen leder Adah Adoyo en av Nairobis største baptistkirker. Nå, mens hun preker i menigheten på landsbygda, setter hun spørsmålstegn ved kenyanernes lengsel etter en ren lommebok i tillegg til et rent hjerte.

– Det må bety at troen ikke har fått konsekvenser for vår karakter, mener Adah Adoyo, og lar forsamlingen ta setningen inn over seg.

Les også: Kirke = hjem?

Forverret korrupsjon

I 1900 fantes det 10 millioner kristne i Afrika. I 2000 hadde antallet vokst til 360 millioner, og i 2025 vil det være 633 millioner kristne på det enorme kontinentet, ifølge tall fra Christian Broadcasting Network.

I 2030 vil 40 prosent av alle verdens kristne være afrikanere, forteller et estimat fra Pew Research Center.

Kort fortalt vokser kristendommen raskere i Afrika enn noen andre steder. Samtidig plages kontinentet av en korrupsjon som få andre deler av verden kan måle seg med. Kenya, for eksempel, befinner seg nede på 139. plass av 168 mulige land på Transparency Internationals liste over korrupsjon i verden i 2015. Totalt 64 prosent av befolkningen mener korrupsjonen har forverret seg det siste året, ifølge en rapport fra samme organisasjon. Majoriteten av dem mener den har forverret seg «drastisk».

Afrikas korrupsjon er blitt et pr-problem for vekkelseskristendommen.

Leserbrev: Guds kall føles umulig

Opptatt av alt annet

– Etter mange år i Afrika har jeg også et tankekors, sier Tomm Kristiansen til Korsets Seier.

Den tidligere utenrikskorrespondenten for NRK var kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president, Salva Kiir, fra 2006 til 2008, og fikk på nært hold se korrupsjonen utbre seg.

– Det er grunnen til at ikke kampen mot korrupsjon er viktig for kristne, fortsetter han.

Korrupsjon er brudd på et visst bud.

Tomm Kristiansen - tidligere Afrika-korrespondent for NRK

Den kampen er nemlig fraværende, mener journalisten og forfatteren, som har fulgt med på menighetslivet på kontinentet i en årrekke.

– Jeg har sett det, ikke bare i den pentekostale delen, men hos alle – anglikanere, lutheranere, metodister, baptister – at de er opptatt av alle etiske spørsmål,  utenom korrupsjon, hevder Kristiansen.

– Korrupsjon er brudd på et visst bud, sier Kristiansen, og tenker på det sjuende budet om ikke å stjele.

– Det er å stjele fra samfunnet, stjele fra de fattigste. Det er innlysende at dette burde være viktig for kirkene.

Problemet inntreffer, mener Kristiansen, når en korrupt president samtidig er en kristen som bruker søndagene i menigheten.

– Da ser man det autoritære Afrika, hvor man ikke tar sjansen på å si noe ufordelaktig om de store lederne.

– For det går igjen?

– Ja, jeg synes det går igjen.

  • Kenyas pinsevenner, FPFK, er blitt korrupsjonskontrollert av Norad. Les hvordan det gikk. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer