Synger til gull Samtalen
Soulartisten samuel Ljungblahd blir gjerne helt stille når han hører folk lovsynge.

 

SamuelNETT

FAMILIEKJÆR: Min kone og tre barn, og vår lille, lokale menighet betyr mest for meg.

Samuel Ljungblahd entrer hotellobbyen med et avslappet smil. Om et par timer skal han holde konsert på Sommerstevnet på Hedmarktoppen. Han ser nystylet ut, men forteller at han er sliten etter en intens uke med fem konsertkvelder.

Svenske Samuel er en av de beste og mest ettertraktede soulartistene i Skandinavia. Opptredenen under prinsebryllupet i Sverige i fjor dempet absolutt ikke på interessen.

Samuel skriver låter selv. Dette er gospel «made in Sweden», med følelsene utenpå kroppen. Han er kjent som en unik formidler.

Tre viktige push

– Hva har vært det morsomste til nå i din karriere?

– Oi! Det morsomste?

Samuel tenker kjapt.

– Jeg vet ikke om det er det morsomste, men det er vel tre situasjoner som har gitt meg noen skikkelige push i karrieren. Første gang jeg var med på «Så skal det låta» i Sverige ble et gjennombrudd for meg. Jeg var ikke kjent, men slapp meg løs og det tok helt av. Det svenske publikumet fikk stemme på en artist som skulle få komme tilbake, og det ble meg, enda jeg da var helt ukjent. Det andre var da jeg fikk stå på scenen sammen med Kirk Franklin i Globen.

– Det tenkte jeg å spørre deg mer om…

– Og så var det prinsebryllupet i fjor. Det var det største. Uansett om du er rojalist eller republikaner, så var det faktisk den største eventen i Sverige i 2015, slår Samuel fast.

Min bønn hver gang jeg går på scenen er: ‘Gud, ta det jeg har og gjør det til gull’.

Bare ett alternativ

– Hvordan skjedde det egentlig, er prinsen en personlig tilhenger?

– Prinseparet ville ha en glad utgangsmarsj. Hovkammerherren spurte hva de tenkte om gospel. De var åpne, og han fortsatte med: «Da finns det bare ett alternativ.»

Prinseparet fikk se Youtube-klippet hvor Samuel synger med Kirk Franklin, og var solgt.

Den store snakkisen

– Følte du deg fri til å være deg selv i den kongelige vielsen?

– Før vi skulle på, sa tv-produsenten: «Hold dere i skinnet, nå. Det er 15–20 millioner tv-seere.» Da tenkte jeg to tanker samtidig: «Ok, Samuel, hold deg nå.» Og: «Vet dere hvem jeg er i det hele tatt?» Du vet, jeg har bare av- eller påknapp. Hvis jeg har det gøy, kan det være det samme om jeg er foran 20 millioner seere, eller her.

Samuel slår hendene ut i den tomme lobbyen vi sitter i. Senere har han truffet prinsen igjen, som fortalte at han hadde jo håpet at folk skulle klappe, men utmarsjen ble snarere en fest og den store snakkisen etter bryllupet.

Gospelmusikken handler om å lede mennesker.

Gud kontret

– Opplever du et kall til å gjøre det du gjør?

– Jeg har valgt dette. Det er det jeg drømmer om og lengter etter. Det er mitt talent. Jeg er veldig dyktig på det. Og så var det sånn at jeg valgte tidlig at jeg ville bruke mitt talent for Guds rike. Men om det er et kall?

Samuel nøler.

–  Det er store ord.

Som 19-åring var Samuel med Frelsesarmeen, som han har vokst opp i og fortsatt tilhører, på en tur til Sør-Afrika. Der var han blant annet med i en trio som sang på en konferanse. Den siste dagen kjente Samuel en lengsel i hjertet og ropte ut til Gud i dusjen: «Hva skal jeg gjøre med livet mitt?»

– Det var som om Gud stilte spørsmålet tilbake:

«Hva vil du gjøre? Hva har du gjort denne uken? Hvordan har det gått?» Jeg hadde stått på scenen og det hadde gått kjempebra. Helt fantastisk. Det var som om Gud kikket på meg og sa: «Hva er problemet?»

Ikke gull og grønne skoger

– Var det noen gang et spørsmål om du ville gå for en mer sekulær profil?

Samuel trekker fram enda en gudsopplevelse, fra folkehøyskoletiden i år 2000.

– Jeg er ingen person som hører Guds røst; en sånn brummende stemme. Men iblant opplever jeg at …

  • Les hele portrettet med soul- og gospelartisten: Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg