Verden forventet fire gullmedaljer Kultur
Shawn Johnson svarte med sølvmedaljer. – Jeg følte jeg feilet som menneske.

 

Se videointervjuet nederst i artikkelen.

Slik så verden, i hvert fall amerikanerne, på den talentfulle ungjenta Shawn Johnson i 2008:

Hun skulle bli den neste store amerikanske turneren og ta hjem en håndfull gullmedaljer i OL i Beijing. I stedet vant hun ett gull og tre sølv. Hun mistet blant annet den ettertraktede all-around-tittelen (altså konkurransen som omfavner alle disipliner) til lagkameraten Nastia Lukin.

– Jeg følte at jeg hadde sviktet verden. Jeg følte at siden verden så meg som ingenting annet en turner, hvor jeg mislyktes, hadde jeg mislyktes i å være et menneske.

MER I AM SECOND: Basestjernen ville ta eget liv. Gud sa nei.

Knust

Den følelsen ble brennmerket i hukommelsen hennes da personen som overrakte henne sølvmedaljen sa to ord: «Jeg beklager».

– Jeg uttrykte glede til trenere og media, men i virkeligheten var jeg knust, sier hun samtidig som hun kjenner på en av sine sølvmedaljer under innspilling til I am second.

– Til slutt fikk jeg et gull, men da var alt over inni meg.

MER I AM SECOND: Den jomfruelige Ungkaren.

Besøkt under trening

Skuffelsen motivert henne til å vinne amerikanske La oss danse det neste året, men det hadde sin pris.

– Det gjorde noe med selvfølelsen, forteller hun.

– Jeg hadde mye muskler, og jeg er bare 1,45 meter høy. Så sto jeg og sammelignet meg med supermodeller. På kommentarfelt og blogger kritiserte folk utseende mitt; min vekt, min høyde, min personlighet og karakter.

Med gråtkvalt stemme forklarer Shawn hvordan hun prøvde å endre matvarer og treningsrutiner for å tilpasse seg alle ytringene.

– Det påvirket meg veldig. Jeg prøvde å endre meg uten å vite hvordan. Jeg er jo den jeg er. Jeg ble så sliten.

Det motiverte likevel til et comeback for å vinne i London OL i 2012. Men byrden av perfeksjon og forventninger ble tung å bære.

En dag, mens hun rutinemessig balanserte på en bom under trening, skjedde det noe. Noe, eller nærere sagt, noen snakket til henne. Det skulle endre alt:

 

kommentarer